WIM WENDERS

Kultni režiser savjetuje kako snimiti film: Ako nemate novaca, tragajte za idejama

Hina

Reuters

Reuters

Wenders (76) boravi u Sarajevu kao gost filmskog festivala na kojemu je ove godine dobio počasnu nagradu za cjelokupni doprinos filmskoj umjetnosti.



SARAJEVO – Njemački redatelj i fotograf Wim Wenders rekao je u ponedjeljak kako ga pri odlukama o snimanju novih filmova prije svega inspiriraju mjesta a tek nakon toga u njima gradi priču i likove kojima zaokružuje cijeli projekt.


Wenders (76) boravi u Sarajevu kao gost filmskog festivala na kojemu je ove godine dobio počasnu nagradu za cjelokupni doprinos filmskoj umjetnosti.


Organizatori su priredili restrospektivu njegovih filmova, uključujući prvo prikazivanje digitalizirane verzije “Hotela od milijun dolara” za koji je Wanders nagrađen Srebrnim medvjedom 2000.




Na susretu s posjetiteljima festivala i filmskim profesionalcima Wenders je u svom skromnom stilu u ponedjeljak ponudio pojašnjenja kako on dolazi do zamisli koje prenosi na veliko platno.


Ideje su bitne, no Wenders kaže kako u njegovu slučaju one nisu presudne, jer na samom početku uglavnom nema jasne vizije što će na kraju ispasti kao rješenje.


“Možete imati na stotine različitih ideja svakog dana no one nisu te koje određuju film. Bitno mi je mjesto u kojemu mogu zamisliti priču i tek kad nađem takvo mjesto mogu smisliti priču i likove u njoj”, kazao je Wenders iza kojega stoji dvadesetak planetarno poznatih igranih i dokumentarnih filmova.


Dao je savjet mladim redateljima koji, unatoč tome što se u filmskoj industriji vrti golemi novac, ne mogu osigurati sredstva za svoje projekte.


“Zamijenite novce idejama. Za film je uvijek dobro kada morate razmisliti kako i što dalje”, predlaže Wenders.


Kazao je kako voli posebna mjesta pokušavajući ih otkriti putujući i živeći u različitim zemljama. Tako je osam godina proveo u SAD-u no kaže kako mu je ta zemlja čudna jer “čim napustite New York, sve ste vidjeli jer je sve isto”.


Potvrdio je kako mu je Sarajevo jedno od fascinantnih mjesta, no trenutno ne planira ondje snimati, iako takvu mogućnost ne isključuje.


Rekao je da je kao dječak želio biti slikar i da je prvi film pogledao kada je imao šest godina. Taj ga je film toliko uplašio da se zarekao da na platnu nikada neće biti ništa s njegovim potpisom što bi strašilo druge ljude.


Wenders je najavio da će se njegov idući film baviti arhitekturom, jer je fasciniran vještinom gradnje i njezinim izazovima.