JADROLINIJA I MI

Kud plovi ovaj brod? U sklopu “Kalvarije pod zvijezdama” održana premijera nove komedije Ri.Teatra

Kim Cuculić

Radnja nove komedije Ri Teatra, koja je nastala u suradnji s Jadrolinijom, smještena je na brod znakovita imena »Strijelka«, koji kreće na prvo putovanje ponovo oživljene dužobalne brodske linije Rijeka - Dubrovnik



RIJEKA – U sklopu »Kalvarije pod zvijezdama«, trećeg ljetnog festivala smijeha Ri Teatra, premijerno je izvedena predstava »Jadrolinija i mi«. Ovim naslovom Ri Teatar nastavlja svojevrsni serijal, koji je počeo danas već kultnom predstavom »Autotrolej i mi« u nekoliko nastavaka, nastavio se s »HŽ i mi« te »KBC i mi«, a sada je – prigodno ljetnim mjesecima – na red došla »Jadrolinija«, jedna od najstarijih hrvatskih tvrtki koja se bavi pomorskim prijevozom. Radnja nove komedije Ri Teatra, koja je nastala u suradnji s Jadrolinijom, smještena je na brod znakovita imena »Strijelka«, koji kreće na prvo putovanje ponovo oživljene dužobalne brodske linije Rijeka – Dubrovnik. Duhoviti tekst, prepun neobičnih likova, komičnih zapleta i peripetija, napisao je misteriozni Donato Jurković, a redatelj je Bojan Lakoš koji u predstavi tumači i nekoliko uloga.


Na palubi broda


Čitava radnja odvija se na palubi broda, s prepoznatljivim Jadrolinijinim žutim stolicama za putnike. Dok je nedavno krenula online peticija za povratak brodske linije Rijeka – Dubrovnik, u predstavi je ona iznova uspostavljena – s najsuvremenijom tehnologijom i aktualnom aplikacijom Plovo. S obzirom na to, brod praktički samostalno navigira, pa kapetan i posada gotovo da i nemaju nekog posla. Kapetana, s također znakovitim prezimenom Horvatinčić, utjelovio je odličan Lado Bartoniček, koji glumi na dalmatinskom dijalektu i s osjećajem za komično igra vođu broda koji sve više gubi busolu zbog čega brod i njegovi putnici srljaju u propast. Bartoniček tumači i jednog od brodskih putnika – pacijenta koji je pobjegao iz psihijatrijske bolnice na Rabu pa na brod stiže u pratnji medicinske sestre.


I drugi otoci koji se nalaze na brodskoj ruti upleteni su u radnju komedije. Tako će se brod uslijed »najsuvremenije tehnologije« zabiti u Susak i prepoloviti ga na dva otoka Su i Sak, izmijenit će konfiguraciju Zlatnog rata, izazvati ekološki incident, a pri kraju putovanja udariti i u Pelješki most. Jedan od putnika broda je i Slovenac koji istražuje izvanzemaljce i intrigira ga fenomen »paškog trokuta«. Je li brod nakon svih tih peripetija stigao u Dubrovnik, nećemo otkrivati. Novouspostavljenu brodsku liniju medijski su popratili lažni ministar i novinarka, a u nekoliko »prijelomnih vijesti« uz nove informacije o nezgodama »Strijelke« druga najvažnija vijest je ona o estradnoj zvijezdi Maji Šuput i njenom sinčiću.


Iskrivljeni jezici




U ovoj predstavi punoj živopisnih likova oni komuniciraju i na različitim dijalektima te iskrivljenim jezicima u rasponu od dalmatinskog, američkog, slovenskog, ruskog i arapskog do kineskog, a kad smo već kod toga, u jednom trenutku iz mora će izroniti i ruska nuklearna podmornica nestala još prije deset godina. Svi glumci u »Jadroliniji i mi« igraju po više uloga – Jasna Jeličić, Ivana Puškarić, Davor Popović, Tajana Vučenov, Lado Bartoniček, Renato Turković, Nenad Kuljanin, Petra Nakić-Alfirević, Sara Grgorinić i Bojan Lakoš, izazivajući komične efekte i smijeh publike. Na brodu će se tako, među ostalima, naći Merikan sa Suska, muž i žena koji se na neobičan način pridružuju pronatalitetnoj politici na Ugljanu, dvije »napušene« djevojke, stariji bračni par, napaljeni junfer u pedesetoj, Arapin i Kineskinja te ostali članovi posade.


Svi oni poveli su brojnu publiku na terasi Kalvarije na imaginarno putovanje brodom, na liniji Rijeka – Dubrovnik, dotičući se na komičan način aktualne zbilje i duhovitim dosjetkama dobro nasmijavši smijeha željne gledatelje i gledateljice. Prava ljetna komedija za vruće ljetne dane, uz vječno pitanje: »Kud plovi ovaj brod?«