OSVAJAJU NAGRADE

Kratki filmovi hrvatskih autorica uspješni na svjetskim festivalima

Hina



ZAGREB – Hrvatske autorice kratkometražnih filmova raznih rodova proteklih su dana osvajale nagrade na festivalima u Poljskoj, Austriji, Turskoj i Egiptu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


Kratkometražni animirani film koji autorski potpisuju Ivana Bošnjak Volda i Thomas Johnson Volda, “Sjeti se kako sam jahala bijelog konja”, osvojio je Posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu ZOOM-ZBLIŻENIA u poljskom gradu Jelenia Góra.


To mu je šesta nagrada, a od svoje premijere na festivalu animacije u Ottawi 2022. godine, prikazan je na više od 50 festivala diljem svijeta. Prošle godine film je bio i kandidat za Europsku filmsku nagradu.




Međunarodni filmski festival Tricky Women / Tricky Realities u Beču  glavnu nagradu dodijelio je stop animaciji Lee Vidaković, “Obiteljski portret”.


Ta je film i ovjenčan nagradom za najbolji animirani film i na 25. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u egipatskom gradu Ismailia, gdje se prikazivao i kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film “Dohvatiti sunce: El Shatt” Ane Bilankov.


“Obiteljski portret” svjetsku premijeru imao je zagrebačkom Animafestu, a dosad je prikazan na preko 50 svjetskih festivala i ima 15 nagrada.


Kratkometražni studentski igrani film autorice Sare Horvatić, “Šutim”, proglašen je, pak, najboljim kratkometražnim uratkom na 7. Međunarodnom festivalu filmskih autorica u turskom Izmiru.


Film je dosad prikazan na Valjevskim filmskim susretima te na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, podsjećaju iz HAVC-a.