KAMERUNSKI GLAZBENIK

Koncertom Richarda Bone u HKD-u završio Jazz Time Rijeka

P. N.

Podrijetlom iz Kameruna, Bona je ostao vjeran svojim korijenima, a afrički ritmovi odražavaju se u svakom od njegovih sedam albuma.



RIJEKA – Koncertom koji je izveo Richard Bona Quartet večeras je završio 31. Jazz Time Rijeka. Zbog najave lošeg vremena u subotu, koncert Richarda Bone premješten je s Trsatske gradine u dvoranu HKD-a na Sušaku. Richard Bona zvijezda je ovogodišnjeg međunarodnog jazz festivala u Rijeci. Obožavatelji ga zovu “Afričkim Stingom”, kritičari ga nazivaju profesionalcem, ali zapravo je njegovo jedinstveno i elektrizirajuće povezivanje s publikom ono što ga definira onakvim kakav on zapravo jest – pravi glazbenik, u što se mogla uvjeriti i riječka publika.



Glas Richarda Bone kojim se služi bez napora, iznimno umijeće na bas gitari, jedinstven pristup pisanju pjesama/aranžiranja, te sposobnost jednostavnog učenja bilo kojeg instrumenta samo tako da gleda kako ga drugi sviraju, pozicioniralo ga je kao jednog od rijetkih afričkih umjetnika koji je stekao svjetsku reputaciju.




Podrijetlom iz Kameruna, Bona je ostao vjeran svojim korijenima, a afrički ritmovi odražavaju se u svakom od njegovih sedam albuma. Tražeći inspiraciju u svom podrijetlu, teme Boninih albuma bave se međunarodnim temama koji odražavaju njegovu želju da koristi glazbu kako bi zauzeo stav o pitanjima koja utječu na potlačene.



Ove godine Jazz Time Rijeka održavao se na Trsatskoj gradini, a u sklopu njega nastupili su Spart Jazz Duo, JazzPulĆiković, Ivan Kapec 5tet, Zvonimir Radišić Trio, 9OF3 i Richard Bona Quartet. Mogla se razgledati i izložba jazz fotografija Davora Hrvoja pod naslovom “Tankoćutnost duha”.