Knjiga poema

Vapaj nad srušenim svijetom: Objavljen “Vrtni patuljak” Tomislava Marijana Bilosnića

Kim Cuculić

Tomislav Marijan Bilosnić ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja



Nedavno je objavljena knjiga poema »Vrtni patuljak« Tomislava Marijana Bilosnića, koji ove godine slavi svoj jubilej – 75 godina života i 55 godina bogatog umjetničkog djelovanja. Knjiga je podijeljena na devet pjevanja: Dvije tisuće i dvadeseta godina, Potres u donjem svijetu Banovine, Richter trese Hrvatsku, Zorro s maskom COVID-19, Prognanici vrtni patuljci, Dvadeseto stoljeće, Iskri snijeg na granama, a potom se na suncu topi, 2020. godina selfie s demokracijom i YouTube u očnim šupljinama.


Već iz njihova naslova vidljivi su poticaji i sami sadržaji uknjiženih poema. Prije svega to su potres u Zagrebu i Banovini, potom pandemija koronavirusa, izbjeglička kriza i novi globalni procesi, u kojima se globalno širi i na globalne podjele, moć novca i društvene mreže, nasilje i vjerska netrpeljivost, konačno svima vidljiva činjenica da cijeli društveni slojevi postaju marginalni, dvadeseto stoljeće i neoliberalizam na početku novog tisućljeća, što je autora navelo na promišljanje o epilogu vremena kakvoga smo donedavno poznavali.


U napomeni, na kraju knjige, Bilosnić piše: »Doslovno, mijenja se i srce i um svijeta. I tijelo njegovo, priroda. Potresi, poplave, orkani, požari, epidemije, postale su brze poput interneta, mijenjajući i dinamiku svijeta. Kako u slučaju moje poeme broj od devet pjevanja upućuje na devet preobrazbi u svakom od simetričnih krugova našeg doba, kako nebeskih i rajskih, tako i paklenih, sugeriranje broja devet kao zadnjega broja u nizu, označava i na njegovu kozmogonijsku, ritualnu vrijednost stvaranja novih oblika i novog reda svijeta. Tako početak 21. stoljeća, novog doba, ne vidim u 2000., već u 2020. prestupnoj godini, kao godini nove energije.«




Knjigu poema »Vrtni patuljak« objavio je nakladnik 3000 godina Za dar.