Leykam International

Uskoro predstavljanje dramske trilogije “Istarska prikazanja” Borisa Senkera

Vanesa Begić

Objavljeni su dramski tekstovi »Istarske priče«, »Sanjari budućnosti« i »Sanjarova priča« u kojima se tematizira prošlost Istre ugrađena u sadašnjost



ZAGREB – Predstavljanje dramske trilogije »Istarska prikazanja« autora akademika Borisa Senkera, održat će se u ponedjeljak 15. siječnja, u prostorima Društva hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Trilogija obuhvaća dramske tekstove »Istarske priče«, »Sanjari budućnosti« i »Sanjarova priča« u kojima se tematizira prošlost Istre ugrađena u sadašnjost.


Dramatičar i teatrolog Senker dotiče se epizodnih pribivanja pojedinih povijesnih ličnosti poput cara Franje Josipa, arhitekta Pietra Nobila, arheologa Giovannija Carrare Polensisa, carice Sisi, mikrobiologa Roberta Kocha, viceadmirala Wilhelma Tegetthoffa, skladatelja Antonija Smareglije, pisaca Thomasa Manna, Arthura Schnitzlera, Jamesa Joycea, umjetnika Gustava Klimta, koje su utjecale na internacionalnu (talijansku, njemačku, austrijsku, mađarsku, englesku) kulturnu geografiju Bala, Istre i Hrvatske, primjerice »velike Bečke aukcije« iz 1815. ili »Vedre apokalipse« austrougarskog razdoblja. Boris Senker hrvatski je teatrolog, kazališni kritičar, leksikograf, književnik i prevoditelj.


Studij komparativne književnosti i anglistike završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1971.), gdje je i doktorirao disertacijom o kazališnom radu M. Begovića (1982.) te predaje na Katedri za teatrologiju i filmologiju pri Odsjeku za komparativnu književnost; od 2018. profesor emeritus. Redoviti je član HAZU-a od 2012. Od ranih 1970-ih piše znanstvene radove, studije, eseje i članke o hrvatskoj i svjetskoj dramskoj književnosti i kazalištu.