Odlazak u dobi od 70 godina

Umrla britanska književnica Hilary Mantel, dobitnica dviju nagrada Booker

Hina

Reuters

Reuters

"Uspješna autorica Hilary Mantel umrla je jučer (u četvrtak) u dobi od 70 godina, mirno i okružena svojom obitelji i bliskim prijateljima", priopćio je izdavač



Britanska književnica Hilary Mantel, prva koja je dvaput dobila uglednu književnu nagradu Booker, umrla je u dobi od 70 godina, objavila je u petak njezina izdavačka kuća HarperCollins.


“Uspješna autorica Hilary Mantel umrla je jučer (u četvrtak) u dobi od 70 godina, mirno i okružena svojom obitelji i bliskim prijateljima”, priopćio je izdavač.


Svoj prvi roman objavila je 1985. godine “Every Day is Mother’s Day (Svaki dan je Majčin dan)”, ali poznata je po svojoj trilogiji “Wolf Hall” (Vučja jazbina) o dinastiji Tudor viđenoj kroz oči Thomasa Cromwella, kovačeva sina koji se uspeo do najmoćnijeg savjetnika kralja Henrika VIII. dok nije pao u nemilost i tragično završio.




Nagradu Booker dobila je za prvi dio trilogije “Wolf Hall” 2009. te za nastavak objavljen tri godine poslije “Bring Up the Bodies”, (na hrvatskom prevedeno u “Privedite tijela”) čime je ostvarila uspjeh bez presedana, nagradu Booker za dvije knjige u istoj trilogiji.


Posljednji nastavak objavljen 2020., “The Mirror & the Light” kritika je pozdravila, a pred knjižarama su se stvarali redovi na dan objave.


Rođena 6. srpnja 1952. u Derbyshireeu u središnjoj Engelskoj u obitelji irskog podrijetla Hilary Mantel (rođena Thompson) rasla je suočavajući se s preprekama što je “žena, sa sjevera je i siromašna”, napisala je u svojim memoarima “Giving Up the Ghost”, objavljenima 2003.


Mantel je studirala pravo u Londonu i na sveučilištu Sheffield te je isprva radila kao socijalna radnica. Pisati je počela dok je živjela u Bocvani pet godina sa suprugom, geologom Geraldom McEwenom.


Ukupno je napisala 17 knjiga, uključivo djela koja nisu fikcija.