Manifestacija

“Štavljenje štiva” posvećeno Nedjeljku Fabriju u Novom Vinodolskom

Ante Peričić



NOVI VINODOLSKI – »Štavljenje štiva« kulturna je manifestacija koja se u Novom Vinodolskom već treću godinu zaredom održava u čast jednog od naših najistaknutijih modernih književnika – Nedjeljka Fabrija. Dio obiteljske biblioteke Fabrijeva kći Arijela, jedna od inicijatorica ove manifestacije, poklonila je upravo novljanskoj knjižnici – mjestu gdje je Fabrio provodio velik dio svojih ljetnih mjeseci.


Program je započeo gostovanjem književnice Julijane Matanović, koja je predstavila svoje djelo »Knjiga o Fabriju« koje je objavljeno 2019. godine.


»Volio je odlaziti na književne susrete izvan Zagreba. U ovom mi je trenutku žao što se oslanjam samo na vlastita sjećanja, što nikada nisam postala pedantna i odgovorna na način na koji je to bio Nedjeljko. On je bilježio datume i mjesta, i prigode uz koje je gostovao u knjižnicama, u školama, na simpozijima i kongresima. Osjećala sam se počašćenom kad bi me nazvao i zamolio da ga predstavljam u Osijeku, Trogiru, Glini… Svakom je gostovanju prilazio s jednakom pažnjom i odgovornošću. Nikada nije odmahivao glavom, nikada nije rekao: »Ma, ne brini, neće biti puno ljudi, improvizirat ćemo«. Slavio je književnost na isti način i pred svojim akademicima, i pred srednjoškolskim profesorima i pred vjernim provincijskim čitateljicama koje nisu skrivale zadovoljstvo što je pristao doći u njihovu skromnu knjižnicu, tek obnovljenu nakon rata. Znao je, i htio je slušati uvodne riječi domaćina, moje kritičke ocjene, pitanja iz publike. Slušateljima se obraćao s »dragi prijatelji«. Iskreno, jer je prijateljima smatrao sve one koji u književnosti pronalaze odgovore…«, piše Matanović u svojoj knjizi o svome »poetskom ocu«, uzoru, kolegi i prijatelju.




Večer je, u atriju Srićine kuće, moderirala Barbara Kalanj-Butković, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice koja je i organizator »Štavljenja štiva«, dok je ulomke iz dijelova Fabrijeve »Jadranske trilogije« čitala prvakinja drame beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta te prijateljica Nedjeljka Fabrija, glumica Branka Petrić-Fehmiu.


Druge je večeri – o samom štavljenju štiva, govorio naš najplodonosniji pisac, književnik i akademik Pavao Pavličić, a razgovor s Pavličićem moderirao je književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković.