Booksa

“Spavajte u čarapama” Maje Marchig: Poziv na tišinu odraslosti i zamišljenost djeteta

Marija Pajtak

Foto Josip Mišković

Foto Josip Mišković

Maja Marchig pjesnikinja je i kratkopričašica rodom iz Rijeke, a živi u Zagrebu. Njezin lakonski i nenametljiv izraz pričinja užitak pri čitanju



ZAGREB – Knjiga »Spavajte u čarapama« nova je zbirka poezije feminističke prirode riječke pjesnikinje Maje Marchig koja je predstavljena u književnom klubu Booksa. Riječ je o autoričinoj prvoj knjizi u nakladi Hrvatskog društva pisaca pod uredničkom rukom Alena Brleka. Knjigu je, pored same autorice, predstavila i književnica Nora Verde koja je moderirala razgovor, a odabrane stihove iz zbirke čitala je glumica Dunja Sepčić.


»Pokušavam u glavi sakupiti sve drage i divne ljude koji su u zadnjih osam i pol godina bili tu uz mene i potakli, pogurali, prouzročili lavinu koja je dovela do ostvarenja ove lijepe knjižice. Ivana Rogar i Sanja Baković su mi pružile podršku u ključnom trenutku, kada je trebalo izaći iz sigurnosti društvenih mreža u pravi književni časopis. Zoran Žmirić mi je napisao prekrasnu preporuku za književnu potporu, a Roman Simić, Rade Jarak, Marina Krleža i Emir Sokolović su mi dali prostor za javno istupanje u trenucima kada je izdavanje knjige bila još samo nejasna želja. I, Alen Brlek. Najdivniji urednik kojeg pjesnikinja može imati. Sve vas volim i svi ste odgovorni za ovo malo čudo« – rekla je autorica Maja Marchig na promociji.


Meditacija o životu


Već samim naslovom »Spavajte u čarapama« Maja Marchig slikovito pripovijeda čitatelju kako je pred njim doista zbirka poezije koja nas poziva da budemo uvijek prisutni u trenutku, ali to nije banalan poziv, već sagledavanje života u cjelini i svojevrsna meditacija o njemu.




»Dizajner naslovnice je Boris Kuk, a za naslov je odgovoran Miroslav Mićanović koji je na jednoj radionici predložio da izbacim taj stih iz jedne pjesme i ubacim ga u knjigu kao »one liner«. Ja sam to samo prebacila u naslov što je urednik, Alen Brlek, podržao i obranio kad je došlo vrijeme za to. Imala sam sjajne ljude uz sebe cijelo vrijeme nastanka knjige i stvarno je ispala odlično«, dodala je Marchig.


»Biti, odnosno samo biti, pomiren s vremenskim i društvenim okvirima u kojima obitavamo, najteže je bivanje, ali nas i najviše nagrađuje. Katkad jednostavnim jezikom, a katkad onim koji stvara kompleksnije slike kroz floru i faunu, i uopće geografiju, Maja Marchig nas poziva na tišinu odraslosti i zamišljenost djeteta«, rekao je urednik zbirke Alen Brlek.


Osebujna poezija


Autorica Maja Marchig pjesnikinja je i kratkopričašica rodom iz Rijeke, ali živi u Zagrebu. Piše jezgrovitu, ali metaforički osebujnu poeziju. Njezine pjesme o pojedinim ljudima toliko su tople i uvjerljive da ostavljaju dojam kao da su proživljene, pisane o stvarnim i bliskim osobama. Lakonski i nenametljiv izraz Maje Marchig povezan s tom toplinom ostvaruje poseban učinak te pričinja neobičan užitak pri čitanju. Bila je polaznica više radionica pisanja poezije i proze, a svoje je radove objavljivala u brojnim časopisima u Hrvatskoj i okolici, kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica je literarne organizacije ZLO. Nekoliko je puta bila i finalistica kako hrvatskih, tako i regionalnih književnih natječaja. Njezina kratka priča »Terapija« osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetalFORA2020, a svoju poeziju i dalje nastavlja objavljivati na Facebook stranici »Na kornjačinim leđima«.


Pjesnička tribina


Za idući tjedan najavljena je prva ovogodišnja tribina »Poezija na živo« u Booksi kada će Alen Brlek čitati pjesme iz svoje četvrte zbirke poezije u nastajanju naslova »Halal zumra« i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom.


Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.