New York

Salman Rushdie se prvi put pojavio u javnosti nakon što je prije devet mjeseci napadnut nožem

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

"Terorizam nas ne smije terorizirati. Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja", poručio je na francuskom, španjolskom i engleskom



Prvi put nakon napada nožem u SAD-u u kolovozu prošle godine koji ga je umalo koštao života, pisac Salman Rushdie ponovno se pojavio u četvrtak navečer u javnosti u New Yorku na svečanosti američkog PEN-a.


Slavni romanopisac indijskog podrijetla, naturalizirani Amerikanac koji živi u New Yorku, dobio je počasnu nagradu te organizacije čiji je bio predsjednik.


Njegova nazočnost nije bila najavljena i on se obratio uzvanicima kojih je bilo oko 700.




Američki PEN, organizacija koja se bori za slobodu izražavanja, nikad nije bila toliko važan, rekao je, kako se navodi u priopćenju te organizacije.


“Terorizam nas ne smije terorizirati. Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja”, poručio je na francuskom, španjolskom i engleskom.
Rushdie je 12. kolovoza prošle godine bio pozvan je na književnu konferenciju u Chautauquau, gradiću u sjeverozapadnom dijelu države New York.


U trenutku kada je uzeo riječ, na njega se naoružan nožem bacio mladi Amerikanac libanonskog podrijetla i izbo ga desetak puta.


Gledatelji i stražari svladali su napadača koji je odmah uhićen, optužen i zatvoren u očekivanju suđenja.


“Da nije bilo tih ljudi, danas sigurno ne bih bio ovdje. Bio sam meta taj dan, ali oni su bili heroji… Dugujem im svoj život”, rekao je Salman Rushdie.


Njegov agent Andrew Wylie otkrio je u listopadu prošle godine da je Rushdie izgubio vid na jedno oko i da se ne može koristiti jednom rukom.


Rushdie je u New Yorku nosio naočale s crnim staklom na jednom oku.


U veljači, kada je izašao njegov najnoviji roman “Victory City”, pisac je za časopis The New Yorker, u svom prvom intervjuu nakon napada, rekao da ima dosta problema s pisanjem i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja.


Rushdie živi od 1989. pod prijetnjom smrću koju je izdao Iran nakon objavljivanja njegove knjige “Satanski stihovi”.