Svečanost u Rijeci

Robert Perišić dobitnik nagrade HDP-a Janko Polić Kamov

Hina

Robert Perišić / Snimio Sergej DRECHSLER

Robert Perišić / Snimio Sergej DRECHSLER

Predsjednik ocjenjivačkog žirija Nikola Petković na prigodnoj je svečanosti ustvrdio kako je protekla godina bila vrlo dobra po književnoj produkciji te da je žiri imao težak zadatak pri odabiru finalista i najboljeg djela



Književnik Robert Perišić s romanom “Brod za Issu” dobitnik je nagrade Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine, objavljeno je u petak u Rijeci.


Predsjednik ocjenjivačkog žirija Nikola Petković na prigodnoj je svečanosti ustvrdio kako je protekla godina bila vrlo dobra po književnoj produkciji te da je žiri imao težak zadatak pri odabiru finalista i najboljeg djela. Svatko od petero finalista koji nije dobio nagradu je na neki način oštećen, ustvrdio je Petković.


Snimio Sergej DRECHSLER


Uz Perišića, finalisti Nagrade Janko Polić Kamov bili su Igor Beleš s romanom “Listanje kupusa”, Sibila Petlevski (“Točka poraza”), Zrinka Posavec (“Maria Callas se baca u more”) i Dora Šustić (“Psi”).




Robert Perišić je, zahvaljujući na nagradi, ustvrdio da to nije nagrada njemu, nego knjizi.


“Govorili su mi da knjiga izgleda kao da je nisam ja napisao, da je to neki novi pisac. Ona očito ima moć da mijenja autora, a nadam se da ima moć da u nekoj mjeri mijenja i čitatelja”, rekao je Robert Perišić.


Snimio SERGEJ DRECHSLER


U romanu “Brod za Issu” opisana je grčka kolonizacija današnjeg Visa i utemeljenje prvog grčkog polisa na otoku, Isse.


Hrvatsko društvo pisaca utemeljilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu.


Prije dodjele nagrade, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, Hrvatske matice iseljenika i Istra filma prikazan je dokumentarni film “Kamov – vitez crne psovke”.


Robert Perišić / Snimio S. DRECHSLER