Edukacija pisaca

Pusti priču, napiši je. U Rijeci idući mjesec nova ljetna radionica kreativnog pisanja

Davor Mandić

Iza projekta zgodnog naslova »Pusti priču« stoje Iva Bezinović-Haydon i Ana Milčić HorvatRIJEKA – Sve je manje potrebe na našim prostorima, onima na kojima se govori međusobno razumljivim jezicima, za pojašanjavanjem smisla radionica pisanja. Bilo je to pitanje vremena jer ako se može podučavati pjevanju, slikanju, glumi… zašto se to ne bi moglo i s pisanjem. Pri čemu svako takvo podučavanje može biti svjesno svojih dosega ili, s druge, ne tako dobre strane, može imati pogrešne premise o »stvaranju« umjetnika.


Pojava novih radionica pisanja uvijek veseli one koji se pisanjem vole baviti upravo u kontekstu radionica. A takvih ima barem toliko da i na riječkom prostoru radionice opstaju, kao što se i nove rađaju. Jedna od takvih, novih, dio je projekta »Pusti priču«, koji ove godine dolazi i u Rijeku. Naime od 16. do 22. srpnja »Pusti priču« organizira ljetnu riječku radionicu kreativnog pisanja u prostoru škole stranih jezika Linguae, a polaznici mogu birati između četiri radionice, kako nam je to potvrdila jedna od pokretačica projekta Iva Bezinović-Haydon.


Krivac za prozu


Radionicu proze »Kreativnost i inspiracija« vodi Enver Krivac, radionicu poezije »Priprema, pozor, pjesma!« beogradski pjesnik Zvonko Karanović, podršku kreativnom procesu u sklopu radionice »Traganje za vlastitim glasom« pruža Ana Milčić Horvat, dok Iva Bezinović-Haydon vodi grupnu radionicu »Pišem svoje«, u kojoj je naglasak na individualnom radu na tekstovima s mentoricom.
Inače, osim Ive Bezinović-Haydon u pokretanju projekta »Pusti priču« sudjelovala je i Ana Milčić Horvat. Njihova je ideja bila otvoriti prostor, i to i virtualan i fizički, za one koji traže motivaciju, podršku, praktične savjete i usmjeravanje u procesu kreativnog pisanja.


– Kroz svoj newsletter i na društvenim mrežama, na primjer, vodimo različite izazove kojima potičemo ljubitelje pisanja na redovito stvaranje. Osim toga, organiziramo i intenzivne trodnevne i višednevne radionice, uglavnom u Zagrebu, a ovoga ljeta i u Rijeci – kaže Iva, pojašnjavajući i njihove motive za takvo što.


– Nakon što nas je povezala ljubav prema pisanju i potreba za bijegom od svakodnevice, u srpnju prošle godine skupile smo nekoliko prijateljica koje vole pisati, pozvale prijatelja i spisatelja Envera Krivca kao privatnog mentora, i posvetile punih pet dana čitanju, pisanju, razgovorima o pisanju i razgovorima o razgovorima o pisanju. Iz te spontane ideje shvatile smo nekoliko stvari: da se jako volimo družiti, da smo dobre u organizaciji, kao i da su višednevne radionice pisanja uvijek dobra ideja. To smo iskustvo željele podijeliti i s drugima – kaže Iva.


Dobrodošla različitost


Pri osmišljavanju koncepta organizatorice su se zapitale kakve bi radionice kreativnog pisanja njih dvije željele? Nakon što su to utvrdile, prilagodile su se toj viziji.


– Naglasak smo, naravno, stavile na pisanje. Iako, kad kažemo »pisanje«, ne mislimo samo na sudjelovanje na radionicama i na izvršavanje zadaća, već i na vrijeme koje nam je potrebno da se opustimo, odmorimo i razmijenimo ideje s ljudima koje dijele našu strast. Za nas obje proces pisanja uključuje i proces osamljivanja, »probavljanja« onoga što smo naučile, preslagivanja ideja – kaže Iva, ističući da je ova radionica namijenjena svim odraslima koje zanima pisanje. Dobrodošli su i potpuni početnici, oni koji, kako kaže Iva, u sebi nose tihi interes za istraživanje pisane riječi, ali jednako tako i svi oni koji pišu povremeno ili stalno, amaterski ili profesionalno.


Konačno, zaključuje Iva, različitost je dobrodošla, a znatiželja obavezna.


Tko stoji iza projekta »Pusti priču«


Iva Bezinović-Haydon radila je kao lektorica i prevoditeljica, kao profesorica u srednjoj školi i na fakultetu, a osnovala je i vodila školu hrvatskog jezika za strance. Njezine kratke priče i pjesme na hrvatskom i na engleskom jeziku mogu se naći u Večernjem listu, u antologijama kratkih priča i na internetskim portalima (Strane, Astronaut, Libartes, Čovjek časopis). Dosad su joj objavljene četiri slikovnice. Nekoliko je njezinih priča i slikovnica završilo u finalima raznih književnih natječaja, a osvojila je i nekoliko nagrada.


Ana Milčić Horvat bavi se gestalt terapijom u svojoj privatnoj praksi, trenerica je za buduće terapeute u Gestalt centru Homa i organizira seminare za stručnjake, uvijek o nečemu što je osobno zanima ili muči. Najviše voli raditi na temama poticanja kreativnog procesa. Piše poeziju, čita poeziju i za sebe kaže da konzumira umjetnost jer joj to život znači.