Otvara se odjel za mlade

Programi Gradske knjižnice Rijeka u Mjesecu hrvatske knjige bit će posvećeni mladima

Ervin Pavleković

Kristian Benić, Tanja Badanjak i Kristina Đoja na konferenciji za novinare / Foto: VEDRAN KARUZA

Kristian Benić, Tanja Badanjak i Kristina Đoja na konferenciji za novinare / Foto: VEDRAN KARUZA

Svi su programi osmišljeni s ciljem privlačenja mlađe populacije, tako da se istražuju njihove potrebe, interesi i mišljenje, jer novi odjel u sklopu nove zgrade GKR-a bit će namijenjen mladima od 15 do 30 godina



 


RIJEKA – Sad već tradicionalno za ovo vrijeme godine, Gradska knjižnica Rijeka najavila je svoj program u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2022. godine koji će i ove godine biti bogat, uz mnoga gostovanja i ostale programe. Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenoga, a specifičnost je ovogodišnjeg programa usmjerenost prema mladima i kulturi mladih, u kontekstu prvog odjela za mlade koji će biti otvoren u sklopu nove zgrade GKR-a u kvartu »Benčić«, kazali su na predstavljanju u Filodrammatici GKR-a Kristian Benić, suradnik za marketing i projekte, Tanja Badanjak, voditeljica programa GKR-a i Kristina Đoja, voditeljica odjela za mlade GKR-a.


Kako je kazao dinamični trio na promociji knjige, druga polovina listopada i prva polovina studenoga vrijeme je hrvatske knjige, period u kojem se skreće pažnja na domaću književnu produkciju, autore, izdavače i publiku, odnosno čitatelje. S obzirom na to da je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih, kazala je Badanjak, i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima, čime se želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija i ukazati na obilježje mladih danas – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, osamljenost i zabrinutost – kao i pokazati da knjižnica, odnosno knjiga može pomoći, pojasnila je Badanjak.


Knjige i videoigre




– Naš program je mladošću i svježim temama obilježen od glave do pete – provodimo istraživanje i pilot aktivnosti našeg prvog odjela za mlade, pa ćemo spajati videoigre, glazbu i knjige, predstaviti prvi roman sjajne autorice Dore Šustić, u kontekstu otpornosti učiti o stanovanju i novim prilikama, imati u gostima dva književna rezidenta koji se bave temama mladosti. Naravno, ali to nije sve – jedinstvena radionica digitalnog čitanja za treću životnu dob, književni susret u Brodokomercu, znanost postpandemijskog doba, poezija otpora, samo su još neki od začina koji će vam znatno obogatiti sljedećih mjesec dana uz sve one knjige koje ćete posuditi u Gradskoj knjižnici Rijeka, predstavila je Badanjak.


Kako su pojasnili, svi su programi osmišljeni s ciljem privlačenja mlađe populacije, tako da se istražuju njihove potrebe, interesi i mišljenje, jer novi odjel u sklopu nove zgrade GKR-a bit će namijenjen mladima od 15 do 30 godina.


Korisnike GKR-a i sve ostale zainteresirane tako očekuje »Knjige i videoigre: Vid Barić i Igor Belan«, hibridni književno-gaming susret za mlade u Dječjoj kući koji se održava u sklopu projekta »Gejmanje, vrtlarenje, uključivanje, sviranje… baš to (ne)trebamo?, poligon za istraživanje potreba u dizajniranju knjižničnih usluga za mlade«, koji je bitan u kontekstu prvoga specifičnog odjela za mlade u novoj zgradi.


Nova izdanja


Tomislav Kristić predstavit će svoj putopis »Putovanje u Međuzemlje« u kojem opisuje putovanja zemljama Jugoistočne Azije i Australije. Liniz dizajn, poznata mala riječka tvornica edukativnih igračaka, donosi komplet »Živi priču ‘Izgubljeni mrav’« autorica Željke Josipović Nemec, Ive Tucić i Michaele Barišić kojima će djeca pročitani sadržaj moći produbiti. U sklopu »Otporna knjižnica, otporna zajednica« Anđa Marić predstavit će svoju novu knjigu »Moja revolucija u 365 dana«. Rezidenti u gostima bit će Mirta Maslać i Dinko Kreho, gosti književne rezidencije »Kamov«, Saša Geci gostovat će u sklopu »OK knjižnica, OK zajednica« i održat će predavanje o znanosti u postpandemijsko doba.


Dora Šustić predstavit će svoj književni prvijenac, pobjednički roman Književne nagrade »Drago Gervais«, »Psi«, koji se, zanimljivo je, dotiče različitih aspekata života u suvremenome društvu. Milan Zagorac predstavit će svoj novi roman, krimić »Ispod debelog leda«, a Morea Banićević fantastični roman »Mjesečari Monteriera«.


Čitateljski klub »ONE« susrest će se s autorom Kristianom Novakom, autorom proslavljenih romana »Črna mati zemla« i »Ciganin, ali najljepši«, a jedna od zanimljivosti ovogodišnjeg bogatog programa je svakako »Knjiga na nezgodnim mjestima« i lokacijski književni susret u prodavaonici Brodokomerca u kojoj će gostovati Olja Savičević Ivančević.


Radionice


Održat će se i susret posvećen Josipu Marohniću, tiskaru i pokretaču Hrvata Sjeverne Amerike, pjesničko-kazališna radionica kolektiva »POKAZ« u sklopu »Poezije otpora«, radionica digitalnih čitateljskih vještina za umirovljenike u sklopu »Treće dobi čitanja«, radionica izrade Soundtracka & jinglea budućeg odjela za mlade, predavanje Ive Marčetić o novim stambenim politikama i razvoju urbanih sredina, a program će zaključiti »A sad, možda smo i nešto pametniji… Ali samo možda« predstavljanjem potencijala budućeg odjela za mlade GKR-a u kompleksu »Benčić«. Prijave na sve programe su obavezne, a primaju se putem e-maila: [email protected]. Sudjelovanje je besplatno.