Prva autorska

Predstavljena slikovnica “Pita moja mama imate li jedno jaje” Tisje Kljaković Braić

Portal Novi list, Hina

Foto Josip Mikacic/PIXSELL

Foto Josip Mikacic/PIXSELL

Mala Nastja znatiželjna je djevojčica koja neprestano upada u razne avanturePrva autorska slikovnica “Pita moja mama imate li jedno jaje” ilustratorice Tisje Kljaković Braić, u kojoj glavnu ulogu ima njezina kći Nastja koja dolazi u kontakt sa susjedima – životinjama, predstavljena je u srijedu u Kaptol Boutique Cinema.


Mala Nastja znatiželjna je djevojčica koja neprestano upada u razne avanture. Ostali likovi iz slikovnice su životinje, dok su roditelji prikazani kao u “Tomu i Jerryju” – vide im se samo noge.


Autorica je kazala da i u stvarnome životu Nastja “često dolazi u kontakt sa susjedstvom”, pa tako i sa susjedom koja živi ispod njih, koja je u slikovnici predstavljena, imenom i crtežom, kao gospođa Čagalj, u priči “Novi susid Jole”.
“Mojoj susjedi Čagalj stalno nešto smeta. Već 40 godina živi ispod mene. Temelj za ovu priču je kad su djeca u mome stanu vozila trokolicu pa joj se luster tresao.


Kad ode na Brač brat masline, kod mene je tulum”, ispričala je autorica, dodavši da “svi događaji u slikovnici imaju uporište u istini, ali je ostatak izmaštan.”


Rekla je kako danas svi pišu slikovnice, pa je i ona to planirala zadnjih nekoliko godina, s pretpostavkom da je to nešto “strašno jednostavno”, no baš i nije bilo tako, niti je ona bila u tom duhu.


“Okidač za stvaranje slikovnice bio je jedan ‘eko-kupus’ koji je moj svekar donio, iz kojega su izašli puževi i uholaže. Napisala sam prvu priču na temelju te uholaže”, kazala je, referirajući se na priču “Laž iz kupusa”


Kljaković Braić, koja je završila Umjetničku akademiju u Splitu, kazala je da nastoji uloviti dječji način razmišljanja, neukalupljen.


“Jedno moje dijete bilo je strašno talentirano za crtanje dok nije počelo ići u školu. Ja sam nakon likovne akademije nastojala zaboraviti sve što sam naučila.


Nisam htjela još jednu priču u stilu ‘ježić je gledao kroz prozor’, ‘sunašce’, nešto slatko što podilazi djeci”, objasnila je.


Dodala je kako su je na akademiji učili da je sve što je mučno i teško dobro, a da je duhovito manje dobro.


“Trebalo mi je dosta godina da si dopustim duhovitost. Lakše je ići kroz život s humorom i nešto što te pogodi gledati kroz zezanciju. Sitnice stavljam na pijedestal, one su mi najbitnije”, zaključila je.


Tisja Kljaković Braić rođena je 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn, a diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele.


Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autorica je knjiga “U malu je uša đava”, “Oni” i “Oni 2”.


Priče iz slikovnice na promociji je čitao glumac Vedran Mlikota.