Promocija na Zebrinom trgu

Predstavljena knjiga za mlade: Nova avantura Tizi Enili i Damira Hoyke

Siniša Pavić

Damir Hoyka / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Damir Hoyka / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Skovao sam termin »zabavoučenje« kako bismo spojili učenje i zabavu u jednoj riječi pa da se svima usadi u glavu da je učenje zabavno ako ga znaš prezentirati na pravi način, objasnio je Hoyka



 


ZAGREBDamir Hoyka je znan fotograf, ali Damir Hoyka je i pisac. Da je tomu tako, potvrđeno je i danas, na Uskrsni ponedjeljak, na Zebrinom trgu zagrebačkog Zoološkog vrta, gdje je Hoyka promovirao treći nastavak svoje uspješnice o avanturama Tizi Enili.

Foto galerija: Damir Hoyka predstavio knjigu "Pustolovine Tizi Enili 3: Uspon života" Foto: Davor Kovačević



Treći roman


Tom trećem romanu serijala ime je »Pustolovine Tizi Enili 3: Uspon života«, i opet je on namijenjen prvenstveno čitateljima u dobi od 8 do 18 godina, pisan i opet tako da čitatelj putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta spontano dolazi do znanja, metoda učenja i ideja za unapređenje svijeta.




Elem, prvo je bio »Eksperiment«, onda »Početak«, a sada evo i »Uspon života«. A da se uopće započne s avanturom ovog tipa, »krive« su u dobroj mjeri i njegove tri kćeri. Hoyka se, jednostavno, zapitao kako napraviti učenje zanimljivim.


– Skovao sam i termin koji se zove »zabavoučenje« kako bismo spojili učenje i zabavu u jednoj riječi pa da se svima usadi u glavu da je učenje zabavno ako ga znaš prezentirati na pravi način. Serijal »Tizi Enili« je moj pokušaj da to učinim, da učenje napravim zabavnim, kazao je Hoyka.


Povijest Zemlje


Svaki dio njegova serijala obrađuje jedan dio Zemljine povijesti, od nastanka zemaljske kugle se autor polako penje prema homo sapiensu. Trudi se Hoyka, kako reče, da se znanje uobliči tako da klinci čitaju atraktivnu fabulu.


– Pisano je sve kao blockbuster, ali unutra su ubačene znanstvene činjenice na način koji mu je pitak, koji mu je fora. I kad dijete to pročita, ono je zapamtilo znanstvene činjenice koje će mu trebati u životu, istaknuo je Hoyka.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Zato je knjiga, kako reče, pisana interdisciplinarno, da u njoj ima i fizike, i kemije, i matematike, i umjetnosti… Svega, da se djeca »zapale« za nešto, otkriju u čemu to briljiraju, što ih to vuče i privlači.


– Svatko, svatko od nas ima neku sposobnost koja može svijet učiniti boljim, samo je treba otkriti i razviti, podsjetio je Hoyka na tu misao vodilju ovog serijala.


Stručni suradnici


Dobra edukacija temelj je zdravog društva, ne dvoji Hoyka, a ta edukacija može biti zabavna. I zato Tizi. I zato će biti i novih nastavaka, najavio je autor. O knjizi su biranim riječima govorili i drugi. Urednica romana Dubravka Težak potvrdila je da je Hoyka itekako spojio zabavno i poučno, pa još pokazao što bi se sve moglo da se obrazovanje s margine vrati u središte društva. Značajna je autoru u radu na knjizi bila i stručna pomoć znanstvene savjetnice, paleontologinje Jasenke Sremac, kojoj se, kako reče, jako dopala odlučnost autora da provjeri sve važeće činjenice pri pisanju. A premda je izostao s promocije, teško je knjigu i zamisliti bez ilustracija koje je nacrtao Niko Barun.


Treći nastavak avantura Tizi Enili je vani. Novi nastavak je najavljen. A hoće li ikada od serijala biti filma, i to animiranog!? Kako se dalo čuti, ideja za to postoji, traže se jaki producenti, činjenica je i da animirani film poprilično košta. No, prvi korak je i na tom putu učinjen, dapače učinjena su tri.