V.B.Z.

Predstavljanje knjiga Srđana Gavrilovića i Dunje Matić u petak u Botaničaru

P. N.

Bit će predstavljena knjiga Srđana Gavrilovića "Nemoj ići u Anderlecht" i roman “Mirovanje” Dunje Matić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja se organizira od 15. listopada do 15. studenoga i koja i ove godine potiče na čitanje sjajne suvremene domaće književnosti, V.B.Z. predstavlja novitete, novu knjigu Srđana Gavrilovića “Nemoj ići u Anderlecht” i roman “Mirovanje” Dunje Matić. Knjige će biti predstavljene u Botaničaru (Trg Marka Marulića 6, Zagreb), u petak, 21. listopada od 19 sati, gdje će sa sjajnim mladim autorima razgovarati Ena Katarina Haler.  Ulaz je slobodan.


 “Nemoj ići u Anderlecht”, druga knjiga priča mostarskog pisca i urednika, belgijskog tragača za punijom pjenom dana, za tamnijom noći od onih što se nude na razglednicama europskih gradova, Srđana Gavrilovića, izniman je književni događaj koji se jednostavno ne smije omeđiti bilo kakvom odrednicom, pa čak ni lociranjem u moguću generaciju. Jer, Srđan je i više i manje od svoga okoliša, od sporih, često i nemuštih rečenica i zamornih slika ponuđenih u skupim opremama prestižnih nakladnika, on je tragač, usamljenik, apatrid u najboljoj varijanti trećemilenijskog čovjeka.


 “Mirovanje” Dunje Matić fino je uslojen roman koji zavodi mekim intimizmom pseudodnevničkih zapisa, koji je istovremeno urban i univerzalan, ali izrazito je lokalno i situacijski obojen, ukotvljen ne samo u riječki postindustrijski ambijent, nego i u specifičan pandemijski trenutak, pa tako predstavlja književni otisak i jednog globalnog iskliznuća.