Inspiriran Rijekom

Poznati SF pisac ispunio obećanje: Radnja novog romana Brucea Sterlinga zbiva se u – Rijeci

Davor Mandić

Jedan od tvoraca cyberpunka već je dulje vrijeme inspiriran periodom riječke povijesti vezanim uz Gabriellea D'Annunzija, kad je Rijeka bila plodno tlo za razne vrste radikalnih ideja – od socijalizma, preko anarho-sindikalizma do fašizma



RIJEKA Baš kao što je prije nekoliko godina obećao, jedan od najpoznatijih SF pisaca na svijetu, Teksašanin Bruce Sterling radnju svog novog romana, »Pirate Utopia«, smjestio je u – Rijeku.


Jedan od tvoraca cyberpunka već je dulje vrijeme inspiriran periodom riječke povijesti iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, poznatim kao Slobodna država Rijeka, ili možda bolje rečeno periodom usko vezanim uz Gabriellea D’Annunzija.


Da želi o tome napisati knjigu, najavio je još 2013. godine prilikom gostovanja na riječkom festivalu Republika. Držeći predavanje na festivalu, Sterling je Rijeku iz tog vremena opisao kao tadašnju svjetsku prijestolnicu piratstva i svojevrsni socijalni laboratorij s pozitivnim, no i negativnim ishodima, a ovog je tjedna za američki magazin Wired ponovio svoju fascinaciju ovim dijelom riječke povijesti.




– Vjerujte mi, ono što se događalo u Rijeci istinski je jedna od najčudnijih stvari koje su se dogodile u 20. stoljeću, ustvrdio je slavni pisac navodeći kako je Rijeka tada dobila kratak period neovisnosti pod vladavinom umjetnika i revolucionara, te je kao takva bila plodno tlo za razne vrste radikalnih ideja – od socijalizma, preko anarho-sindikalizma do fašizma.


Njegov novi roman je alternativna povijesna priča smještena u period neposredno nakon 1. svjetskog rata. Sudeći po popratnom opisu knjige na stranicama izdavačke kuće, junaci romana su »hrabri pobunjenici, utopijski ratnici-pirati male Regencije Kvarnera na Jadranskom moru – smrtni neprijatelji komunista, kapitalista i fašista koji im pak nisu posve nesimpatični.«


Malu vojno-građansku regenciju vode strastveni i pomalo ludi ratni veteran i inženjerski genij Lorenzo Secondari, zatim Frau Piffer – sindikalistica i proizvođačica torpeda u tvornici koju vode žene – a tu je i lik pod imenom As srca – aristokrat i špijun iz Milana – te Prorok – zavodljivi ratnik koji je istovremeno i pjesnik.


Iako je knjiga »svježa«, kritike koje se mogu naći na internetu redom su pohvalne i govore o »fantastičnoj i zabavnoj alternativnoj povijesnoj priči« s »nizom ludih, zanimljivih likova« kroz koje Sterling preispituje alternativna društvena uređenja.


Kako se radi o jednom od najuglednijih autora SF žanra, nema sumnje da će i ovaj njegov roman imati veliki broj čitatelja diljem svijeta, čemu će sigurno doprinijeti i uvod koji je knjizi dao još jedan svjetski poznati pisac, Englez Warren Ellis.