S margine se bolje vidi

Poetski tren koji mora trajati. Sjajan projekt Gordane Kovačić dobio vrijednu potporu

Davor Mandić

Poetski tren Gordane Kovačić, pravi mali poetski biseri u videoobliku, trenutno na istoimenom YouTube kanalu broje 140 videa, koji su pogledani više od 41.500 puta



ZAGREB – Pjesništvo voli marginu. S margine se bolje vidi, a i može se slobodnije govoriti. No opet, ima margina i margina. Loša margina ona je u kojoj dobre stvari ostaju prešućene, neviđene, nekonzumirane. A to su, nažalost, brojne sjajne pjesničke knjige, objavljene tek toliko da bi skupljale prašinu u nekom skladištu, jer izdavač je »zatvorio financijsku konstrukciju« potporom javnog kapitala i što bi se sada bavio nekom neisplativom distribucijom. Pa poeziju i tako nitko ne čita, a još manje kupuje. I tako se krug prečesto zatvara.


No ovo nije takav tekst, ovo, prije svega, nije lamentacija, već je novi tekst o projektu o kojem smo među prvima uopće obavijestili javnost, »njušivši« da je riječ o sjajnoj stvari, koja može samo rasti. I bili smo u pravu, jer Poetski tren Gordane Kovačić, pravi mali poetski biseri u videoobliku, trenutno na istoimenom YouTube kanalu broje 140 videa, koji su pogledani više od 41.500 puta. Dobra je to margina.



Razvoj publike




I pritom ove brojke uopće ne čude; tko je pogledao i samo jedan od ovih 140 pjesničkih videa, mogao je shvatiti da je riječ o divnom paketu vrhunske interpretacije pjesme školovanog spikerskog glasa, koji prati baš za to pomno osmišljena ili pridodana autorska glazba te slikovni ili videomaterijal. Konačno, prepoznalo je to i Ministarstvo kulture i medija, pa nas evo na direktnom, lijepom povodu za ovaj tekst: ostvarenoj novčanoj potpori. Valja u tom kontekstu istaknuti da je na javni poziv na koji je Poetski tren prijavljen, a to je Javni poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u RH za 2023. godinu, prispjelo 349 prijava, od kojih su odobrena 73 programa u raznim kategorijama, od kojih je, pak, u kategoriji interdisciplinarnih programa, u kojoj je bio i Poetski tren, odobrena potpora za tek četiri programa.



Pitamo Gordanu Kovačić što joj znači ova potpora.


– Potpora me raduje višestruko. Prvo, drago mi je da je Poetski tren prepoznat kao kvalitetan program vrijedan povjerenja Ministarstva kulture i medija. U tom smislu osjećam još veću odgovornost i motivaciju. Potporu shvaćam i kao priznanje za dosadašnji rad svima nama uključenima u Poetski tren. A »svi mi« su brojni likovni i glazbeni umjetnici, i moja malenkost, neposredno uključeni u stvaranje novih umjetničkih djela, multimedijalnih, pri čemu je poezija Sunce oko kojega se »svi mi« okrećemo. Tu su i urednici, nakladnici, prevoditelji, jer ponekad se uz suvremenu hrvatsku poeziju obrađuju pjesme stranih autora. I na kraju, jasno je da potporu shvaćam i kao toliko potrebna novčana sredstva za donekle normalan rad na projektu i osjećaj zadovoljstva što se predan i pedantan rad, stvaranje, vrednuju – kaže Kovačić, posve ispravno primjećujući i da glazbeni umjetnici daju izravan kreativni doprinos skladajući, svirajući i snimajući svoja djela namjenski, prema poetskom predlošku te da je u redu da, onda kada za to postoje uvjeti, budu plaćeni, pa makar to bilo samo simbolično.



– A sve je u kulturi uglavnom simbolično. Njihova glazba sljubljena s mojom govornom izvedbom daje konačan zvuk koji se oplemenjuje slikama ili umjetničkim fotografijama naših autora. Tako nastaju videoradovi, poetski trenovi vrhunskih pjesnika svih generacija. Rezultat je to sati i sati izravnog rada na osmišljavanju, pripremi i produkciji, i silnih sati uloženih u komunikaciju sa svim autorima, pjesnicima i umjetnicima, urednicima, nakladnicima, predstavnicima medija, pa oglašavanje na društvenim mrežama, kontakt s medijima… – objašnjava Kovačić.


Iako je temeljni cilj projekta promoviranje suvremene hrvatske poezije i njoj pripadajuće knjige, projekt ostvaruje puno više od toga. Naime on, kako kaže Kovačić, doprinosi jačanju vidljivosti ne samo pjesnika, nego i glazbenih i likovnih umjetnika.


– Poetske trenove možete shvatiti kao ozvučene virtualne likovne izložbe. A možete ih i samo slušati, bez gledanja. Tako su svoje mjesto našli u redovnom programu Radija Labin i HRT Radija Sljeme nedjeljom navečer. Obradama pjesama iz novih pjesničkih izdanja Poetski tren potpomaže promotivne aktivnosti izdavača tih knjiga i preporučuje ih. Mnogo je tu dobrih stvari. A najvažnija je ta da je poezija putem ovog izvornog projekta otvorena i dostupna svima, svim publikama, uključujući ranjive skupine – kaže Kovačić.



Rasti i granati se


Iako Poetskom trenu predviđamo lijepu budućnost, a Gordana Kovačić dosad je pokazala da i uz goli entuzijazam, bez prave potpore, može »gurati« tako kompleksan i vrijedan projekt, ne možemo dovoljno istaknuti koliko je važno da ga, nakon ovog prepoznavanja MKM-a, počnu prepoznavati i svi oni drugi, pa i u drugim sektorima MKM-a, koji dijele novce, iz razloga koje, za nadati se, ne moramo eksplicirati.


Što se tiče vizije budućnosti Gordane Kovačić po pitanju Poetskog trena, ona, pak, kaže da je ideja nastaviti rasti i granati se, uključivati nove suradnike, nove umjetnike.


– Moram spomenuti Hrvatsko društvo pisaca, koje je već u prvim mjesecima djelovanja Poetskog trena prepoznalo njegov potencijal. Za nama je već nekoliko uspješnih suradnji. To je nedavno zatvoreno 60. Goranovo proljeće, a tu je i Mjesec hrvatske knjige, prošle i pretprošle godine, a priredit ćemo ga zajednički i ove godine. A da poezija nema granica i da Poetski tren raste, pokazat će se uskoro, u travnju. Tada će biti predstavljen poetski tren napravljen kao kratki film prema pjesmi nagrađivane slovenske pjesnikinje Anje Golob »James Bond jest i nije bio u pravu«. Režirao ga je Tomislav Šoban, a uvršten je u program jednog našeg uglednog filmskog festivala. Ne mogu još otkriti kojeg. Nesebičan doprinos filmu dali su autor glazbe i glazbeni producent Adrian Oproiu i baletni plesač Ivan Bedalov. Mislim da su poetski trenovi dobri za prikazivanje na velikom platnu. Dobrima su se pokazali i u programu HTV-a na kojem su prigodno emitirani već više puta. To je to. Poetski tren na radiju, na televiziji, na filmskom platnu, na društvenim mrežama… Ukratko, poezija svugdje! – zaključuje Gordana Kovačić.



Koliko tko gleda


Statistika kaže da Poetski tren na YouTubeu sa svojih 140 videa trenutno ima više od 41.500 pregleda. Kako nam Gordana Kovačić razlaže, nešto više od 70 posto pregleda ostvaruje se iz naše zemlje, a ostalo iz regije i svijeta. Uređaj s kojega korisnici ponajviše pregledavaju Poetske trenove očekivano je mobitel; u nešto više od 50 posto slučajeva. Ili, riječima Gordane Kovačić: »Poetski tren je uvijek s vama, na dlanu, u bilo koje vrijeme, bilo kad, i bilo gdje.«