Međunarodni uspjeh

“Područje bez signala” na francuskom: Serija predstavljanja romana Roberta Perišića

Kim Cuculić

Nakon međunarodnog uspjeha romana »Naš čovjek na terenu«, za Perišićev roman »Područje bez signala« postoji jednako zanimanje inozemnih izdavača



ZAGREB – Nakon međunarodnog uspjeha romana »Naš čovjek na terenu« Roberta Perišića, koji je objavljen na desetak jezika diljem svijeta, za njegov drugi roman »Područje bez signala« postoji jednako zanimanje inozemnih izdavača i trenutno se prevodi na više jezika. Perišić se upravo vratio s predstavljanja romana u Francuskoj i Belgiji, za čiju publiku ga je na francuskom objavila agilna izdavačka kuća Gaïa Editions u prijevodu Chloé Billon. Turneja je započela Perišićevim gostovanjem na prestižnom književnom festivalu Étonnants Voyageurs, koji se svakog lipnja održava u gradu Saint-Malo u Bretanji. Ondje je roman premijerno predstavljen, a Perišić je također sudjelovao i u dvije panel-diskusije o temama u suvremenoj europskoj i svjetskoj književnosti uz francuske pisce Denisa Lachauda i Alexandrea Lévyja, haićanskog pisca Garyja Victora, alžirskog pisca Adlènea Meddija i izraelskog pisca Itamara Orleva.


Nakon festivala Perišić je prošli tjedan gostovao u dvije briselske knjižare: Chapitre XII i Librebook, od kojih potonja funkcionira kao multilingvalna knjižara s vrlo živim programom predstavljanja pisaca iz cijele Europe. Turneja je završila proteklog vikenda predstavljanjem romana u pariškoj knjižari Librairie L’Arbre à Lettres u odličnoj atmosferi.


Prve reakcije frankofonih čitatelja i kritike izrazito su pozitivne – javljaju iz izdavačke kuće Sandorf.




Robert Perišić rođen je 1969. u Splitu. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Autor je drame »Kultura u predgrađu« (igrana 2000.- 2002. u Dramskom kazalištu Gavella, Zagreb), te scenarija za dugometražni igrani film »100 minuta Slave« (2004; režija: Dalibor Matanić) po motivima iz biografije slikarice Slave Raškaj. Knjige su mu prevođene na brojne jezike, posebno roman »Naš čovjek na terenu« koji je imao naročiti odjek u SAD-u. Objavio je: Dvorac Amerika (pjesme, 1995); Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas (priče, 1999); Užas i veliki troškovi (priče, 2002); Naš čovjek na terenu (roman, 2007; Nagrada Jutarnjeg lista za najbolju prozu 2007.; Literaturpreises der Steiermärkischen Sparkasse, Graz 2011.); Uvod u smiješni ples: autofabule (autobiografska proza, 2011), Jednom kasnije (pjesme, 2012) i Područje bez signala (roman, 2015).