Nagrađen u Japanu

Pjesnik Goran Gatalica osvojio nagradu “Katanogahara Monogatari” za haiku

Hina

Foto Damir Spehar/PIXSELL

Foto Damir Spehar/PIXSELL

Na natječaju je sudjelovalo 3817 haiku pjesama od autora iz 39 zemalja svijeta



U sklopu 4. međunarodnog haiku natječaja na temu zvijezda, hrvatskom književniku Goranu Gatalici dodijeljena je u japanskom gradu Katano Nagrada “Katanogahara Monogatari”, potvrdio je u nedjelju autor.


Nagradu je dobio za haiku:  /žrtve rata/ zamjenjuju zvijezde/ jedna po jedna/ (victims of war/ replacing the stars/ one by one./


Na natječaju je sudjelovalo 3817 haiku pjesama od autora iz 39 zemalja svijeta.




Gatalica je videolinkom na dodjeli nagrade istaknuo kako dolazi iz Hrvatske, koja je iskusila teške sukobe 1990-tih.


‘Sreća nije uvijek hraniteljica kreativnosti, a životne nedaće mogu biti hrana za pisanje poezije’, rekao je.


Naglasio je kako je hrvatski haiku probuđen poviješću teških nedaća. ‘Oduševljen sam i istinski počašćen što sam osvojio Nagradu “Katanogahara Monogatari” na međunarodnom natječaju “The 4th Star Haiku Contest” ‘, dodao je.


Goran Gatalica rođen je 1982. u Virovitici. Na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu diplomirao je fiziku i kemiju. Radio je na Institutu za fiziku, Institutu Ruđer Bošković i kao asistent na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.


Član je Društva hrvatskih književnika (DHK) i Matice hrvatske. Piše poeziju na standardnome hrvatskom književnom jeziku i kajkavskome dijalektu, koju objavljuje u domaćim časopisima i zbornicima te haiku u domaćim i stranim časopisima.


Do sada je objavio pet knjiga pjesama: Krucijalni test (Matica hrvatska Daruvar, 2014.), Kozmolom (Biakova, Zagreb, 2016.), Odsečeni od svetla (DHK, 2018.), Jezero zmešaneh noči (Biakova, Zagreb, 2020.) i Noćni jasmin (Stajer-graf, 2015.). Godine 2015. za knjigu Krucijalni test primio je nagradu Dana hrvatske knjige  – Slavić za najbolji knjigom objavljeni prvijenac u 2014.


Za svoju poeziju višekratno je nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu.