Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Bloomov dan

Kim Cuculić



Znate li koji se dan danas obilježava? Nije posebno označen na kalendaru i nije neradni blagdan, ali za ljubitelje irskog književnika Jamesa Joycea i njegova djela to je važan datum. Cijela radnja njegova »Uliksa«, naime, zbiva se u samo jednom danu – 16. lipnja 1904. u Dublinu, tijekom kojega se križaju putevi troje glavnih likova: Stephena Dedalusa, Leopolda Blooma i njegove supruge Molly. Zato se danas obilježava još jedan Bloomsday, odnosno Bloomov dan. Iza toga 16. lipnja krije se stvarna priča – na taj je dan Joyce krenuo u prvu šetnju ulicama Dublina s Norom Barnacle, svojom budućom suprugom. U romanu »Uliks« Leopold Bloom istog dana živi svoju odiseju na istim ulicama. Prvi Bloomov dan održan je 1954. u Irskoj. Umjetnik, kritičar i publicist John Ryan te pisac Brian O’Nolan željeli su obilježiti pedesetu godišnjicu radnje romana, a tim povodom organizirali su posjete i šetnje lokacijama koje se spominju u djelu. Pridružili su im se Patrick Kavanagh, Antony Cronin, Tom Joyce i AJ Leventhal. Ryan je iznajmio kočiju u kakvoj se Bloom s prijateljima vozio na pogreb Paddyja Dignama. Svatko je imao ulogu iz romana. Planirali su se voziti oko grada posjećujući mjesta iz romana te svoje putovanje završiti u Nighttownu. Obilazak je prekinut na pola puta jer su »zaglavili« u Ryanovu pubu u centru grada. U taj je pub (»Bailey pub«) Ryan 1967. postavio ulazna vrata Bloomova stana: Eccles Street 7.


Svake godine 16. lipnja u gradovima diljem svijeta na razne načine slavi se Bloomov dan: javno se čitaju ulomci iz »Uliksa«, oživljavaju se radnje iz Bloomova života, izvode se razne predstave vezane za »Uliks«, recitali, postavljaju izložbe… U Dublinu se hoda ulicama kojima je Bloom hodao, sjedi se u kafiću gdje je sjedio, zalazi u institucije u kojima je bio. Mnoga se zbivanja događaju u Centru Jamesa Joycea. Neki se odijevaju u odjeću iz toga vremena i jedu se jela koja se spominju u romanu. Gorljivi su obožavatelji organizirali maraton u čitanju »Uliksa« koji je trajao 36 sati.


Na Bloomov dan 1982. godine, na 100. Joyceov rođendan, na radiju je emitirana neprekidna 30-satna dramatizacija »Uliksa«. Bloomov dan obilježava se u Africi, Aziji, Australiji, Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi i drugdje, a prvi Bloomov dan u Hrvatskoj proslavljen je 2006. na zagrebačkom Tuškancu. Godine 2012. prvi je put slavljen i u Puli. Proslavu je započeo Igor Jurilj i od 2013. godine pretvorio u književni festival nazvan Bloomsday Croatia. U potrazi za zaposlenjem Joyce je iz Trsta 1904. stigao u Pulu, gdje je do ožujskih dana 1905. radio kao profesor engleskog jezika u Berlitzovoj školi, predavajući uglavnom austro-ugarskim časnicima u gradu brodogradilišta i arsenala, pomorskoj bazi austro-ugarske, carsko-kraljevske Monarhije. Pulske proslave održavaju se na različitim gradskim lokacijama i međunarodnog su karaktera. Festival redovito rekreira epizode iz romana »Uliks« uz niz popratnih populističko-akademskih aktivnosti vezanih za Joyceov život i nasljeđe u Puli. Ove godine od 14. do 16. lipnja u centru Pule održavat će se performansi, izložbe, predstave, predavanja…




Sjećanja na Joycea u Puli danas odišu uz starorimski Slavoluk Sergijevaca, na Trgu Portarata, u caffe-baru »Uliks«, nekoliko koraka od spomen-ploče postavljene na zgradi gdje je Joyce predavao engleski jezik. Na terasi »Uliksa« sjedi brončani Joyce, djelo akademskog kipara Mate Čvrljka, umjetnika iz Labina, jednog od reprezentanata suvremenog hrvatskog kiparstva. U Trstu pak djeluje muzej posvećen Joyceu, osnovan na Bloomsday, 16. lipnja 2004. Muzej posjeduje u Italiji jednu od najkompletnijh zbirki Joyceovih djela i osvrta na njih, s osobitim naglaskom na Joyceova djela na talijanskom jeziku i njegov boravak u Trstu, mnogo sekundarnih izvora, više od tisuću fotografija Trsta iz Joyceova vremena na kojima su i njegovi prijatelji, studenti i poznanici, dokumente o irskom piscu iz lokalnih arhiva i sobu za projekcije. »Moja duša je u Trstu«, tako je irski književnik pisao svojoj ženi Nori, opčinjen tim talijanskim gradom koji je na kraći period bio njegov dom. U Trstu je podignut i spomenik Jamesu Joyceu.