Osmo izdanje

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti ide od 6. rujna, bit će u znaku tema koje je otvorila kriza

Kim Cuculić

Festival u organizaciji nakladničke kuće Fraktura održava se u neizvjesnoj atmosferi, u svijetu koji nanovo staje na noge nakon pandemije



U Hrvatskom glazbenom zavodu predstavljen je program Festivala svjetske književnosti, koji bi trebao biti održan od 6. do 12. rujna.


Programi u knjižari Fraktura


Programe i događanja ovogodišnjeg FSK-a najavili su Seid Serdarević, programski direktor Festivala, Romana Matanovac Vučković, predsjednica Hrvatskoga glazbenog zavoda, Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Boris Trupčević, direktor za Hrvatsku u Styria Media Group i direktor 24sata, Monika Herceg, pjesnikinja i gošća ovogodišnjeg FSK-a i Ivica Prtenjača, književnik i gost Književnih matineja FSK-a 2020.


Osmi Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, kao i sve manifestacije u 2020., održava se u neizvjesnoj atmosferi, u svijetu koji nanovo staje na noge nakon pandemije. U slučaju Zagreba situacija je dodatno otežana životom nakon potresa. Festival svjetske književnosti, kao i svake godine, ugostit će brojne domaće, europske i svjetske književne zvijezde. Međutim, kompletan program moći će se prezentirati tek u kolovozu. Dio programa bit će održan virtualno, a veći dio održat će se u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.




Novost su programi u Knjižari Fraktura, koja se otvara 4. srpnja u Ulici kneza Mislava na broju 17, te programi u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju, koji će se ujedno prenositi uživo na Trećem programu Hrvatske televizije. Dio programa prenosit će se uživo putem internetskih platformi.


Izložbe i gosti


Kao i svih godina dosad, u Studiju Moderne galerije »Josip Račić« u Zagrebu bit će otvorena skupna izložba radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, također inspirirani književnim motivima.


Svoj dolazak na osmi Festival svjetske književnosti dosad su potvrdili Semezdin Mehmedinović, Etgar Keret, Francesca Melandri, Philippe Claudel, Geir Gulliksen, Ole Thorstensen, Dorthe Nors, Immanuel Mifsud, Asli Erdogan, Michael Martens, Sunje Lewejohann te Bogdan-Alexandru Stanescu, a od domaćih autora tu su Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko. Bit će održan i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama koje nam kriza otvara da ostvarimo svijet koji će biti solidarniji, empatičniji i otvoreniji.


Ulaz na neka od događanja naplaćivat će se po simboličnim cijenama, a na neke će biti slobodan.