Objavljena knjiga »Izabranih djela« Ivana Slamniga

HinaZAGREB – Knjiga »Izabranih djela« Ivana Slamniga, koju je u nizu Stoljeća hrvatske književnosti priredio akademik Tonko Maroević, objavila je Matica hrvatska.


Priređivač Maroević ističe kako Slamnigov opus nije opsežan, ali je žanrovski vrlo razveden i problemski iznimno zaoštren.


»Književni opus Ivana Slamniga spada među najkarakterističnija i najuspjelija ostvarenja hrvatske kulture druge polovice dvadesetoga stoljeća«, piše Maroević i dodaje kako uz jak i prepoznatljiv individualni pečat, njegov rukopis amblematski pokriva raspone od afirmacije modernističkih nastojanja pa do otvaranja postmodernoj osjetljivosti.
Taj opus ne gubi, naglašava, pritom ništa na logičnosti, organičnosti razvoja i na ostvarenoj koherenciji cjeline.


Da paradoks bude veći – ali ishod još uvjerljiviji – malo je tko poput Slamniga, smatra Maroević, prihvatio izazov plodnoga odmjeravanja s dugom tradicijom nacionalne pismenosti i istodobnog sustavnog ulančavanja u vrhunske međunarodne, kozmopolitske tokove.


Napominje kako se Slamnig okušao se i dokazao u stihu i u prozi, u dramskom pismu i u romanesknom mjerilu, u esejističkom diskursu i u znanstvenoj akribičnosti.


Podsjeća kako je pisao pjesme i pripovijetke, dijaloge i feljtone, komentare i kritike, interpretacije i studije, književne portrete i povijesne preglede, prevodio i prepjevavao, selektirao i antologizirao, predavao i tumačio, zalagao se za vrijednosti stvaralaca i iz drugih kultura, a u inim sredinama zastupao domete domaćih nam spjevalaca.


Ivan Slamnig jedan je, ocjenjuje Maroević, od najuniverzalnijih i najvažnijih hrvatskih književnika u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća, kako je njegovo djelo upravo egzemplarno i kao pars pro toto pokriva glavna nastojanja i najveće prodore moderne osjetljivosti i autentične izražajnosti.


»U njegov opus urasli su najplodniji poticaji domaće tradicije i kozmopolitskih aktualnih tendencija, da bi kreativno asimilirani i dubinski preobraženi progovorili iznimnom svježinom i nezamjenjivim individualnim karakteristikama«, piše Maroević i dodaje kako je u sažetom, ujezgrenom mjerilu Slamnigova opusa hrvatska druga moderna ostvarila svoj estetski vrhunac i organski se pretopila i prešla u razdoblje što ga nazivamo postmodernim.


To razdoblje, naglašava, svojim trajanjem i dalje potvrđuje da bi bez recepcije i razumijevanja Slamnigova primjera bilo defektno i neadekvatno.


U knjizi »Izabrana djela« (621 str.) objavljeni su izbor iz Slamnigova pjesništva, pripovjetke, sabrana kratka proza, radio drame, eseji, studije, kritike. Na kraja knjige su objavljeni prilozi s tekstološkim napomenama, tumač imena i izraza, rječnik te slikovni prilozi.


Pjesnik, prozaist, dramatičar, esejist i prevoditelj Ivan Slamnig rođen je u Metkoviću 1930., a preminuo u Zagrebu 2001. Slamnig je jedan od najuniverzalnijih i najvažnijih hrvatskih književnika u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća.


Autor je niza nezaobilaznih pjesničkih zbirki, antologija, književnoznanstvenih monografija i prijevoda.