Za tjedan dana

“Novi vjetrovi”. Predstavljeni gosti i program ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče

Siniša Pavić

Festival će od 5. do 9. lipnja biti održan u Zagrebu i Zadru



ZAGREB – U zagrebačkom Grif Baru predstavljeni su gosti i programi 23. Festivala europske kratke priče koji će se od 5. do 9. lipnja održati u Zagrebu i Zadru. Tema ovogodišnjeg Festivala je ona »Novi vjetrovi«, novi vjetrovi koji kako reče novi programski direktor Festivala Andrija Škare pušu svuda i to ne samo oni politički. Festival će stoga pokušati i kroz kratku priču naći odgovor na pitanje kako čovjek može ostati čovjekom u ovim vjetrovitim vremenima.


Program


Uz novog programskog direktora program su predstavili spisateljica Korana Svilar i bivši dugogodišnji voditelj festivala Roman Simić. Simić je u kratkim crtama predstavio inozemne goste, važne glasove suvremene svjetske književnosti, njih pet s kojima će se publika moći družiti za Festivala. Festival u srijedu, 5. lipnja, u Kazalištu »Gavella« otvara proslavljeni njemački pisac Ingo Schulze. Njegov novi roman »Čestiti ubojice« objavljen je u nas u izdanju Disputa, a o tome koliko se povijest ponavlja i možemo li iz nje išta naučiti, sa Schulzeom će razgovarati Andrija Škare. Dan poslije u knjižari Faktura Patricija Horvat razgovarat će s irskom spisateljicom Nualom O’Connor o njezinom romanu »Nora« koji je u nas objavio nakladnik OceanMore, dok će Roman Simić razgovarati s Hectorom Abadom Faciolinceom, jednim od najpoznatijih kolumbijskih, latinoameričkih suvremenih pisaca. Njegova najnovija knjiga »Zaborav koji ćemo biti«, kod nas dostupna u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige, poetična je memoarska proza satkana od obiteljskih odnosa i malih stvari što čine sazrijevanje, običaje i život sam.


Zadarski dio


Festivalski četvrtak donosi i susret s meksičko-američkom spisateljicom Chloe Aridjis u Vintage Industrial Baru, a uz nju tu će biti i Nuala O’Connor i domaće kratkopričaške snage Mladen Blažević i Luka Ostojić. Aridjis je u nas najpoznatija po romanu »Knjiga oblaka« što ga je izdao Profil. Petak, 7. lipnja, dan je kada započinje zadarski dio Festivala koji će se upriličiti u Kazalištu lutaka Zadar i na zadarskom sveučilištu. Posebice su govornici ukazali na samo otvaranje, na plesni nastup članica Zadarskog plesnog ansambla nadahnut filmom »Female Human Animal« za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij i u njemu i glumila. S autoricom će nakon toga razgovarati naša poznata kvizašica Morana Zibar. Nakon toga slijedi večer čitanja u kojoj bi grehota bila ne čuti Hassana Blasima, iračkog pisca, a zapravo Finca; čovjek je to koji itekako zna što znači biti prognanikom. Nije to dakako ni blizu sve. Korana Svilar predstavila je domaće autore koji će svoje iskustvo podijeliti s publikom. Bit će tu i Aleksandra Filipović i Mladen Blažević, Senko Karuza (s novim uratkom op. a.) i Lidija Deduš i Sara Kopeczky Bajić. A čekat će se s nestrpljenjem jamačno i zadarski nastup Želimira Periša i to glazbeno-književni s obzirom na to da će Periš nastupiti zajedno s Robertom Vodanovićem Čoporom.


Domaći i strani pisci




Festival, kojem su svi programi besplatni, dinamičnim će čitanjem u zagrebačkom Vintage Industrial Baru 9. lipnja zatvoriti respektabilna reprezentacija domaćih i stranih pisaca u sastavu Lidija Deduš, Luca Kozina, Zoran Ferić i Hassan Blasim, da bi sve zaključio svojim nastupom kantautor Antun Idem. Sve to donosi ovogodišnji FEKP da bi, baš kako to u svojim knjigama piše Kolumbijac Faciolince i kako to otprilike reče Simić, osvijestili i to da je svim vjetrovima što nas šibaju ono što nas drži i opet i samo ljudskost, čestitost, dobrota.