Svjetski dan knjige i autorskih prava

Noć knjige: Evo što vas očekuje na desetom izdanju popularne manifestacije

Kim Cuculić

Knjige će i ovoga puta pokazati ljekovitu moć

Knjige će i ovoga puta pokazati ljekovitu moć

Tema jubilarnog izdanja je »Ljekovita moć knjige«, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška KnjiguškaZAGREB  U petak 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja bit će održana deseta Noć knjige. Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je »Ljekovita moć knjige«, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.U programu jubilarne Noći knjige s više od 1.100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, kulturno-informativni centri, ilustratori, pisci, prevoditelji i drugi kreativci i ustanove »prijatelji knjige« iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske.


Online i uživo


Ovogodišnjem slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi. Programi će se odvijati online te uživo i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima. Noći knjige pridružio se ponovo HŽ Putnički prijevoz s akcijom »Putuj s knjigom«. Građani koji 23. travnja putuju na relaciji Zagreb – Sisak moći će uživati u zvučnim knjigama s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book & Zvook.

U pričama pripovjedačice Lee Đido Božak, koja je utjelovila ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige – Knjigušku, uživat će pak putnici i djelatnici Jadrolinije. U želji da i ove godine uključe što više djece u kulturne programe vezane za knjigu i pritom ne zaborave one najranjivije – male pacijente, organizatori su u suradnji s produkcijskom kućom Audio Store Transonica osmislili i »Priče koje liječe«, program namijenjen pedijatrijskim odjelima hrvatskih bolnica. U suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara proveden je nagradni literarni natječaj »Ljekovita lektira« na koji je pristiglo 179 učeničkih radova iz 70 škola u 17 županija. Najbolji radovi bit će objavljeni 23. travnja na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.


Prigodne cijene knjiga


Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu organizira i oslikavanje murala posvećenog jednom od naših najpoznatijih dječjih romana – »Smogovcima«. Izradi murala kod III. gimnazije Zagreb u Bužanovoj ulici u petak će prisustvovati i sam autor Hrvoje Hitrec, a oslikavanjem organizatori žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima povezanim s knjigom i čitanjem.
Prigodne sajamske cijene knjiga i programe za građane osigurat će čak 120 knjižara i više od 90 nakladnika akcijom »Knjiga svima i svuda« u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Akcija traje od 23. do 30. travnja, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici https://knjigasvimaisvuda.znk.hr/.
Ni ove godine neće biti uobičajenog otvorenja Noći knjige, no zato će na Trećem programu Hrvatske televizije 23. travnja biti emitirana specijalna emisija sa zanimljivim gostima i predstavljanjem najnovijih podataka istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj za 2020. godinu. Više informacija nalazi se na: https://nocknjige.hr.