Predstavljen program sajma

Na Interliberu će se predstaviti više od tri stotine izlagača iz 13 zemalja

Ante Peričić

Foto Igor Soban/PIXSELL

Foto Igor Soban/PIXSELL

Na predstavljanju programa knjiškog sajma gostovao je i indijski diplomat i pisac Vikas Swarup, autor romana ,,Q&A” po kojemu je snimljen i poznati film ,,Milijunaš s ulice” redatelja Dannyja Boylea



U utorak, 7. studenog, svoja vrata na Zagrebačkom velesajmu otvara Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023., na kojem će se do 12. studenog predstaviti više od tri stotine izlagača iz 13 zemalja.


Na predstavljanju programa 45. izdanja našeg najznačajnijeg i najdugovječnijeg knjiškog sajma gostovao je i indijski diplomat i pisac Vikas Swarup, autor romana ,,Q&A” po kojemu je snimljen i poznati film ,,Milijunaš s ulice” redatelja Dannyja Boylea koji je osvojio četiri Zlatna globusa, sedam nagrada BAFTA-e i osam Oscara. Sam će se Swarup publici predstaviti sedmog studenog u 18 sati u 7. paviljonu, moderirat će Jasen Boko, a autor će biti dostupan i za odgovore iz publike dok će, nakon predstavljanja, uslijediti potpisivanje knjige ,,Milijunaš s ulice” koju je u Hrvatskoj izdalo Znanje.


 


Više od dvije stotine sati stručnog programa




 


Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša napomenula je kako je Interliber najveća književna manifestacija u Hrvata; mjesto na kojem se slavi knjiga, mjesto susreta svih naraštaja čitatelja i mjesto na kojem se redovno svjedoči stvaranju ljubavi prema knjizi. ,,Interliber će ove godine imati više od dvije stotine sati stručnog programa koji će se održavati na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7; dok će se na otvorenom prostoru ispred petog paviljona održavati i koncerti i nastupi mladih DJ-eva”, najavila je Suša, dodavši kako je u sklopu programa za djecu i mladež pod nazivom ,,Sto posto pismeni” organizirano i nekoliko edukativnih radionica poput Financijska pismenost, Mala radionica glagoljice, Radionica medijske pismenosti UNICEF-a te radionice Grafiti Street art u organizaciji Rockmark.hr-a.


 


Radionice “Zagorki s ljubavlju”


 


Pored navedenog, održat će se i kviz za učenike viših razreda osnovnih te učenike srednjih škola, kao i Državno ekipno prvenstvo u kvizu; dodijelit će se književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji, obilježit će se i 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke kroz radionice ,,Zagorki s ljubavlju” te kroz kostimirane šetnje sa Zagorkom i njenim likovima kako bi se bolje upoznali s crticama iz njezina života i njezinim književnim djelom. Voditeljica Interlibera Dina Grozdanović Poštolka istaknula je i kako će se u dvorani na galeriji Paviljona 5 održavati i Prvi filmski maraton na Interliberu, a u petak, 10. studenog, tijekom cijelog dana puštat će se filmovi za sve naraštaje: “Nevjerojatni Maksim”, “Jednom davno”, “10 dana bez mame”, “Vuk i lav”, “Rumba” i “Ego protiv ega”. Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK-u i ove godine priprema Premium program (svakim danom od utorka do nedjelje), a jedna od tema je i “Ukrajina u fokusu”, kako je to naglasio predsjednik Zajednice Slavko Kozina, dodavši kako će nakladnici predstaviti iznimno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući tako da hrvatsko nakladništvo pronalazi put do ljubitelja knjige.


Izdvajamo

 


Ocean More dovodi Gloriju Lujanović, Kristiana Novaka, Teu Tulić i Damira Karakaša; Mozaik knjiga Sanju Polak, Marijanu Križanović, Damira Šanteka, Sanju Pilić, Ines Marciuš Kruljac i Vida Jakšu Opačića; Egmont puls, između ostalog, predstavlja ,,Ubojice cvjetnog mjeseca” Davida Granna, ,,Igre nasljedstva” Jennifer Lynn Barnes i ,,Mračnu ljubav” Anne Huang; Fraktura od noviteta izdvaja ,,Kroniku sretnih trenutaka” Snježane Banović i ,,Pita moja mama imate li jedno jaje” Tisje Kljaković, a Školska knjiga ,,Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava” Hrvoja Barberića, djela Marije Jurić Zagorke, Ivana Aralice i Petra Gudelja te podosta noviteta. Lumen dolazi s naslovima kao što su ,,Pad Númenora”, ,,Hurinova djeca” i ,,Pisma Djeda Božićnjaka” J. R. R. Tolkiena, ,,U nebranu grožđu” Margaret Atwood i ,,Potpaljivačica” Stephena Kinga. Stilus knjiga predstavit će nove naslove od kojih valja izdvojiti ,,Sestrinu priču” Donatelle Di Pietrantonio, ,,Sluškinje” Alexa Haya te ,,Psihologiju gluposti” čiji je autor Jean-François Marmion.

Na sajmu Interliber Ministarstvo kulture i medija će promovirati program “Rođeni za čitanje” – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi, a valja izdvojiti predavanje ,,Veliki reset” poznatog hrvatskog znanstvenika Korada Korlevića u četvrtak 9. studenog u 18 sati.


Radno vrijeme Interlibera u utorak, srijedu, četvrtak i nedjelju bit će od 10 do 20 sati, a petak i subotu od 10 do 21 sat. Svečano otvorenje održat će se u Paviljonu 5 u utorak u 11 sati. Ulaz na sajam je besplatan, baš kao i parking za sve posjetitelje Interlibera oko Zagrebačkog velesajma. Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija  i zagrebačkoga gradonačelnika, a medijski partner je Hrvatska radio televizija. Detaljan program događanja može se pročitati na mrežnim stranicama: https://www.zv.hr/interliber.