Roman "Vošicki"

Marko Gregur dobitnik književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze

Hina

Riječ je o romansiranoj biografiji Vinka Vošickog, izdavača-entuzijasta i »vjernika« knjige, koji je prijateljevao s Miroslavom Krležom



ZAGREB – Nagrada Fric 2019./2020. dodijeljena je Marku Greguru za roman »Vošicki«, romansiranu biografiju Vinka Vošickog, izdavača-entuzijasta i »vjernika« knjige koji je 20-ih godina 20. stoljeća prijateljevao s Miroslavom Krležom, po čijem pak nadimku Fric nagrada i nosi ime. S


večana dodjela priređena je u Hrvatskome narodnom kazalištu s ograničenim brojem gostiju, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Nagrada Fric dodjeluje se za najbolji premijerni naslov fikcijske proze. Uz roman »Vošicki« Marka Gregura, koji je objavio nakladnik Hena.com, u uži izbor za nagradu u razdoblju od 30. lipnja 2019. do 1. srpnja 2020. ušli su i naslovi »Što na podu spavaš« Darka Cvijetića (Buybook), »Meho« Almina Kaplana (V.B.Z.), »Odlazak« Andreja Nikolaidisa (Buybook), »Mladenka kostonoga« Želimira Periša (OceanMore) i »Plivač« Ivice Prtenjače (V.B.Z.).


Nagrada Fric prestižno je 75 tisuća kuna vrijedno priznanje koje dodjeljuje tjednik Express, a laureatu je pripala, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek i čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24. Sve naslove kratko su prije objavljivanja laureata predstavili povjesničar Hrvoje Klasić, predsjednica prosudbenoga žirija, novinarka i urednica Biljana Romić te književna kritičarka Jagna Pogačnik.




Laureat Gregur posvjedočio je kako će ovaj trenutak sigurno pamtiti i zbog činjenice da je nagrađen za roman koji je književni spomenik nepravedno zaboravljenom Vošickom. Također, smatra kako se zbog ove nagrade koja nosi ime po nadimku Miroslava Krleže, taj veliki književnik »vraća« u Koprivnicu u kojoj mu je suradnik bio češki doseljenik Vinko Vošicki, koji se u Koprivnicu doselio 1909. godine.


Neposredno nakon Obznane, kada se to nitko drugi nije usudio Vošicki je, podsjetio je Gregur, objavljivao Krležina djela, a bio je šire poznat po objavljivanu romana Karla Maya za što je imao licencu.


Romić je pak u obazloženju nagrade, među ostalim, rekla da roman »Vošicki« ne opisuje samo činjenične povijesne okolnosti u kojima se zbivao jedan mogući život, nego ispisuje metaforu svih naših malih života na krivulji društvenih i povijesnih sukoba koji nas potresaju do srži, ruše kuće naših želja, nakana i ideala, čvrsto nude rezignaciju kao tlo, a knjigu kako materijalni i fikcionalni spas.