Dramsko stvaralaštvo

“Marin Držić”: Dino Pešut dobitnik prve nagrade za dramu “Granatiranje”

Kim Cuculić

Prvonagrađeni Dino Pešut / MQW

Prvonagrađeni Dino Pešut / MQW

Drugu nagradu ravnopravno dijele Mateja Posedi i Davor Špišić, a treću Branislav Glumac, Katja Grcić i Espi Tomičić. Osim nagrađenih naslova, povjerenstvo preporučuje još pet naslova



ZAGREB – U svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva, Ministarstvo kulture i ove godine dodjeljuje Nagradu za dramsko djelo »Marin Držić«.


Prema većinskoj odluci stručnog povjerenstva u sastavu: predsjednica izv. prof. Branka Cvitković, Nenni Delmestre i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, dobitnici Nagrade za dramsko djelo »Marin Držić« za 2019. godinu su: prvu nagradu dobio je Dino Pešut za tekst »Granatiranje«, a drugu nagradu ravnopravno dijele Mateja Posedi za dramu »Međimurski lepi dečko« i Davor Špišić za »Dječaka«.


Treću nagradu ravnopravno dijele Branislav Glumac za tekst »Hvatači sjenki«, Katja Grcić za »Strah tijela od poda« i Espi Tomičić za »#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej«.


Novčane nagrade




Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u novčanom iznosu: prva nagrada iznosi 40.000 kuna, druga 30.000 kuna, a treća 20.000 kuna. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova. Svečana dodjela Nagrade tradicionalno se održava na otvorenju »Marulićevih dana« u Splitu.


Raznoliki tekstovi


Osim nagrađenih naslova, povjerenstvo preporučuje još pet naslova koji svojim kvalitetama zaslužuju da ih se iščita kao potencijalna uprizorenja: Marija Dukić: »Nekako sritno«, Vid Hribar: »404«, Mirjana Pičuljan-Štriga: »Običan dan«, Zlatko Sviben: »Zrcalo mučeništva« i Silvija Šesto: »Dobre žirafice prepoznat ćemo i u mraku po bijelim prugama«.


Na javni poziv za Nagradu »Marin Držić« za 2019. godinu prijavljeno je 59 dramskih tekstova. Kako se ističe, dramski tekstovi pristigli na ovogodišnji natječaj iznimno su raznoliki u svim elementima – od žanrovskih odrednica, forme, tema, do narječja i kvalitete.