Una Bauer

Knjiga »BADco.: Vježbanje nemogućeg«: Monografija koja se temelji na seriji razgovora s članovima grupe

Ervin Pavleković

SERGEJ DRECHSLER

SERGEJ DRECHSLER

Kako pojašnjava dr. sc. Agata Juniku, »Vježbanje nemogućeg« je knjiga koja nježno, ali dubinski rastače mitsku priču o bauku hermetičnosti BADco.



RIJEKA – U organizaciji Drugog mora u Filodrammatici je predstavljena knjiga »BADco.: Vježbanje nemogućeg« autorice Une Bauer, koja donosi priču o kolaborativnoj skupini BACco. koja je djelovala punih dvadeset godina, a kroz seriju razgovora s članovima te skupine čitatelji mogu doznati više o njihovome radu, kao i teorijskim promišljanjima i konceptima koje koriste u svojem radu.


Kako pojašnjava dr. sc. Agata Juniku, »Vježbanje nemogućeg« je knjiga koja nježno, ali dubinski rastače mitsku priču o bauku hermetičnosti BADco. U majeutičkim razgovorima s članovima kolektiva Una Bauer kao da rekonstruira i uprizoruje živo napeti polilog ne/slaganja, koji je u temelju njihovog rada. Čitamo tako suprotstavljene ili komplementarne uvide u povijest odnosa rada, plesa, filma, kazališta i svih drugih umjetnosti, u položaj žena i uvjete rada na umjetničkoj sceni, koncepte vremena, geoekonomiju i ekosustave te elemente palestinske i drugih borbi za oslobođenje. A nađe se tu i opaski o pranju suđa, strukturi elektronskih ovojnica i prešanog alkohola, gljivicama u poplunima, o postajanju hobotnicom i jelenjim rogovima.


Kolaborativna skupina


BADco., šesteročlana kolaborativna skupina, započela je s radom 2000. godine, a održala se do prošle godine. S obzirom na pandemiju, neke su predstave morale biti odgođene, pa će tek biti održane, no skupina koju čine Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec zaključili su svoj kreativni ciklus, kao i račun skupine u prošloj godini, istaknuli su na predstavljanju knjige. Iako često hermetična, zatvorena, BADco. skupina u Rijeci je uvijek imala veliku publiku, pa tako i na predstavljanju knjige autorice doc. dr. sc. Une Bauer, inače teatrologinje i kazališne kritičarke s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Kako je autorica Bauer naglasila, riječ je o monografiji koja nije klasičnoga tipa, već se radi o seriji razgovora s članovima grupe, a knjiga ima dugu povijest te je o njoj promišljala još od 2012. godine. Inicijalno, knjiga je trebala sadržavati eseje i teatrološke analize, no autorica se odlučila za razgovore s članovima grupe kroz koje čitatelji mogu doznati sve detalje o radu grupe na predstavama, njihova promišljanja, iskaze o predstavama te pitanja poetike.




– S obzirom na to da kroz razgovore s članovima grupe doznajemo njihov pristup radu, metodološki okvir te njihove ideje, knjiga svakako može koristiti studentima da se demistificira umjetnički rad grupe, a čitatelj dobiva uvid u to koliko je rada, truda, konceptualizacije i teorijskoga promišljanja i angažmana, kao i praktičnoga angažmana potrebno, stoga je knjiga dobar poticaj na daljnja istraživanja. Ono što mene u njihovome radu zanima, jest činjenica da niti jedna predstava nije finalni proizvod, već je svaka potencijal za neku novu predstavu, neki novi ciklus, neki novi proces, protest, akciju.


Međunarodni fenomen


Kako je na predstavljanju istaknuto, autorica je razgovore s članovima skupine vodila odvojeno, pa su vidljive i individualne razlike u razumijevanju cijelog kreativnog procesa rada na određenoj predstavi koji je koagulacija pregovaranja među članovima te nerijetko eksplodira u različitim smjerovima koji se kasnije sklope u neko jedinstveno djelo. Svaka predstava, istaknuli su, uključuje i gledanje, ne samo ono što se pokazuje, već i čin gledanja.


Cilj je uvijek bio, rekli su članovi, proizvesti situacije u kojima se gledatelji ne nalaze u kompaktnom modusu gledanja, već postoje nesrazmjeri između pojedinačnih situacija gledanja, pozicija u kojima netko vidi više nego netko drugi, netko svojim gledanjem inicira stvari da se ne događaju nekim drugim tijekom, nego što to opća slika gledanja proizvodi. Grupa BADco. se od svojega osnivanja bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, a svoje projekte strukturiraju unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. BADco. nije samo nacionalni fenomen, već i međunarodni, čemu svjedoče brojne predstave izvan zemlje, a jedinstveni izvedbeni doživljaj emanira iz rekonfiguracije etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanja perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe te problematizacije komunikacijskih struktura.


O autorici


Autorica knjige, dr. sc. Una Bauer, docentica je na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prva joj je knjiga »Priđite bliže: o kazalištu i drugim« objavljena u Biblioteci Gordogan 2015. godine (urednik Branko Matan). Doktorirala je 2011. na ideji neutralnosti u radovima Jérômea Bela, Thomasa Lehmena, Raimunda Hoghea i BADco., na Odsjeku za dramu i kazalište sveučilišta Queen Mary, University of London.