Stigao slavni pisac

Jo Nesbø u Zagrebu: Harry Hole se uskoro vraća kao beskućnik

Hina

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELL

"Problem s komercijalnim uspjehom je taj što vas može iskvariti – uvijek postoji opasnost da prestanete pisati književnost i počnete pisati nešto što se nadate da će zadovoljiti vaše čitatelje", rekao je Nesbø



Svjetski poznati norveški pisac krimića Jo Nesbø boravio je u subotu u Zagrebu gdje se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici susreo sa svojim hrvatskim čitateljima te u zanimljivom i duhovitom razgovoru obradovao obožavatelje najavom novog romana iz serijala o detektivu Harryju Holeu.


“Radnja novog romana odvija se u Los Angelesu, gdje je put odveo Harryja nakon što na kraju prethodnoga romana, ‘Nož’, u zračnoj luci u Oslu baca kockicu koja odlučuje gdje će otići kako bi se potpuno izgubio” rekao je Nesbø. “On tada ima 50 godina i posve je slomljen nakon što je izgubio ljubav svojega života. Odlazi u L.A. kako bi se tamo napijao do smrti”, dodao je. Harry u L.A.-u neko vrijeme živi kao beskućnik, no potom susreće ostarjelu bivšu glumicu koja ga uzima k sebi kao neku vrstu eskorta.


“I onda se nešto dogodi i on se mora vratiti u Oslo. I to je sve što ću vam otkriti!”, kazao je slavni pisac, kojemu je ovo treće gostovanje u Hrvatskoj, gdje je već boravio 2013. i 2018.




Dosad je napisao 12 knjiga iz serijala o Harryju no, kako je napomenuo, nikada se nije osjećao kao da robuje tome liku koji ga je proslavio, već ga je s vremenom počeo doživljavati kao staroga prijatelja.


“Problem s komercijalnim uspjehom je taj što vas može iskvariti – uvijek postoji opasnost da prestanete pisati književnost i počnete pisati nešto što se nadate da će zadovoljiti vaše čitatelje”, rekao je Nesbø. No, iako pisac ne piše za sebe nego za svoje čitatelje, on im on ne mora nužno pokušavati dati ono što oni žele, nego ono što on misli da im treba, smatra.


Priznao je ipak da se u jednom trenutku morao iskreno zapitati – Zašto želim napisati novi roman o Harryju? “Odgovor je taj da je meni on danas kao lik zanimljiviji nego prije 5 ili 6 knjiga. To je kao sa starim prijateljima, s vremenom imate sve manji krug prijatelja koji vam postaju sve zanimljiviji”, rekao je pisac koji se, kako bi ga svi u dvorani mogli dobro vidjeti, na oduševljenje okupljenih popeo na naslon fotelje.


Jo Nesbø (1960.) najuspješniji je norveški književnik svih vremena čija su djela dosad prevedena na 50 jezika i prodana u više od 50 milijuna primjeraka. Lani je objavio dvije knjige, “Stručnjak za ljubomoru i druge priče” te “Otok štakora i druge priče”. Napisao je i pet knjiga za djecu i niz romana od kojih su najpopularniji njegovi krimići s legendarnim detektivom Harryjem Holeom a u nas su dostupni u izdanju nakladničke kuće Fokus, koja je i organizator ovog njegovog boravka u Hrvatskoj, koji je uz Zagreb obuhvatio i Split, gdje se s čitateljima susreo dva dana ranije.


Nesbø je istaknuo kako njegove rukopise nitko ne čita prije nego budu posve dovršeni, a sugestije dopušta samo svojem uredničkom timu u nakladničkoj kući u Oslu. “Dok pišete knjigu vi ste kao u paralelnom svemiru koji je vama posve stvaran ali čim nekoga pripustite unutra, uništite tu iluziju. Dokle god postojite samo vi i priča, ta je priča stvarna. Čim netko ima mišljenje o tome što pišete, to postaje knjiga – ja nastojim taj trenutak odgađati dokle god mogu”, pojasnio je.


Kao ljubitelj nogometa i nekadašnja mlada nogometna zvijezda, subotnje jutro Nesbø je proveo na Dinamovu stadionu, koji je u svojem karakterističnom humornom stilu opisao kao “ružan stadion s velikom osobnošću”, a u duhovitom i zanimljivom dvosatnom razgovoru s brojnom zagrebačkom čitateljskom publikom koja ga je u dupkom punom predvorju NSK dočekala uz ovacije i aplauz, Nesbø je još govorio o ljubomori, humoru i tome kako ideje gdje sakriti leš prikuplja iz praktičnog života; otkrio koga bi nazvao da se nađe u zatvoru i ima pravo na jedan poziv te tko mu je vlastiti najmrži lik, a uz ostalo se dotaknuo i aktualne ruske invazije na Ukrajinu.


Razgovor je nezaobilazno skrenuo i na njegovu penjačku strast, koja ga je prilikom ovoga posjeta Hrvatskoj odvela u okolicu Omiša, a pisac je ovom prilikom otkrio da piše još jednu knjigu, koja će biti – o penjanju.


Jo Nesbø,