Izbor

Izašla sedma knjiga iz ciklusa “Izabranih djela” Tomislava Marijana Bilosnića

Kim Cuculić

Foto P. Bilosnić

Foto P. Bilosnić

Na 384 stranice uvršten je izbor iz Bilosnićeva opusa



ZADAR – U sklopu projekta »Izabranih djela« Tomislava Marijana Bilosnića, započetog 2017. godine, iz tiska je izišla sedma knjiga ovoga ciklusa u kojoj je objavljen izbor iz Bilosnićeva književnoga stvaralaštva za djecu.


Knjiga Bilosnićeve »izabrane poezije i proze koju imamo pred sobom, i to zajedno s njegovim odabranim književnim tekstovima kao i iscrpnom bibliografijom, govori u prilog činjenici da je ovaj autor hrvatsku dječju književnost obogatio pričama, romanima i poezijom u čijem je središtu odrastanje i dječji život na moru, što je u cjelini gledajući dimenzija koja hrvatskoj dječjoj književnosti godinama nedostaje«, piše u predgovoru izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, koja je i uredila knjigu.


Na 384 stranice uvršteni su izbor iz Bilosnićeve poezije za djecu, romani za djecu i izbor priča za djecu. Tako ćemo se upoznati i s njegovom zbirkom pjesama »Hoće djeca da ulove zeca«, čije je izdanje uništeno u bivšoj Jugoslaviji poslije 21. sjednice predsjedništva SKJ-a u Karađorđevu, kao i romanom »Iški kralj« čije je prvo izdanje doživjelo sličnu sudbinu u okupiranom Sarajevu u ožujku 1992. godine.




Slijede stranice posvećene pregledu Bilosnićevih knjiga za djecu, njegova bibliografija dječje književnosti, bibliografija do sad objavljenih djela, kao i biografija autora. Knjiga je opremljena i bogatim likovnim prilozima, odnosno fotografijama iz obiteljskog autorova albuma. Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće »3000 godina Za dar«.