Izašlo iz tiska

Izašao je novi dvobroj Sušačke revije. Donosi dvadesetak zanimljivih priča

Kim Cuculić

Sušačka revija redovito piše i o našim ljudima koje je posao odveo na druge meridijane, ali i dalje održavaju vezu s rodnim krajem. Takva je i poznata glumica Ksenija Pajić



RIJEKA – Iz tiska je izišao novi dvobroj 115/116 Sušačke revije, koji donosi dvadesetak sušačkih, riječkih i primorskih priča. Uz viziju grada novog gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, Sušačka revija objavljuje priču o tome kako je na Sušaku niknula zgrada nove bolnice i kako će se možda, zahvaljujući europskom novcu, cjelokupna riječka bolnička usluga uskoro prebaciti na Sušak. U tom slučaju po uzoru na »Benčić« Rijeka bi i zgradu Vojnopomorske akademije u kojoj se od 1924. godine nalazi riječka bolnica mogla iskoristiti za neku drugu namjenu, kao uostalom i zgradu Metropolisa za koju smo također dobili europski novac o čemu Revija piše u rubrici Pabirci vremena.


Riječke tvornice


To su priče o riječkoj budućnosti, dok nas je sadašnjost, nažalost, opet podijelila na dva tabora – na cijepljene i necijepljene. O pandemiji za novi broj Sušačke revije govori Bojan Polić, novi predsjednik Europske federacije imunoloških društava. Sušačka revija često piše i o nerealiziranim projektima u prošlosti, a u ovom broju je to projekt velikana Ivana Meštrovića na Sušaku. Kakav je Rijeka nekada bila industrijski centar, čitatelji mogu zaključiti prema tome kako su se još prije 110 godina u Rijeci proizvodile podmornice, kako se u 19. stoljeću iz Rijeke izvozio kvalitetan papir u New York, Liverpool, Brazil, Egipat i kako su se širom svijeta koristile popularne parafinke koje su se nekada proizvodile u Rijeci (1981. godine čak 48 milijuna kutijica). Neke od tih nekadašnjih riječkih tvornica kao što je tvornica ambalaže, postoje i danas.


Fijumanka s ružom


Sušačka revija redovito piše i o našim ljudima koje je posao odveo na druge meridijane, ali i dalje održavaju vezu s rodnim krajem. Takva je i »Fijumanka s ružom« kako je naslovljen razgovor s Ksenijom Pajić koju pamtimo po nezaboravnoj ulozi Matilde Ivančić u »Oficiru s ružom« iako je od tada prošlo puno godina i puno njezinih uspješnih uloga i na daskama i na ekranu. Kada je riječ o velikanima pisane riječi koji su dolazili u ovaj kraj, u prošlom broju Revije u glavnoj je ulozi bio Ivo Andrić, a u ovom je to August Šenoa. I to, naravno, nije sve, Revija piše i o Ciotti, mitskoj figuri riječke povijesti, Heinzu Schildu, farmakologu svjetskog glasa, Nikoli Tesli i njegovoj zavičajnosti i domovini, obitelji Ciotti čiji je član Dragutin Ciotti jedini hrvatski osvajač olimpijske medalje između dvaju svjetskih ratova te o tome kako je legendarni Frane Pitur ušao u priručnike.




Revija se može nabaviti u knjižari Edit, na prodajnim mjestima iNovina u širem centru grada i u prostorijama Kluba Sušačana.