Priznanje riječkom piscu

Ivici Prtenjači Nagrada VBZ-a

Sandra Sabovljev

– Osjećam se kao književni blockbuster, osvrnuo se Prtenjača u svom prepoznatljivom stilu na dupkom punu dvoranu Laube potencijalnih čitatelja

ZAGREB » Roman »Brdo« Ivice Prtenjače proglašen je najboljim neobjavljenim romanom 2014. godine, a riječkom je piscu i pjesniku s dugogodišnjom zagrebačkom adresom na sinoćnjoj je svečanosti u Kući za ljude i umjetnost Lauba dodijeljena Književna nagrada VBZ-a&Tisak Medije u iznosu od 100.000 kuna. Žiri u sastavu Zoran Ferić, Julijana Matanović, Jagna Pogačnik, Mile Stojić i Drago Glamuzina istaknuo je da je riječ o romanu koji na »književno utemeljen i pametan način govori o problemima suvremenosti poput neslobode i gubljenja identiteta.  

  – Osjećam se kao književni blockbuster, osvrnuo se Prtenjača u svom prepoznatljivom stilu na dupkom punu dvoranu Laube potencijalnih čitatelja. U ovom romanu pulsira ljubav prema životu i ljudima, ali i prezir prema njima. Kompleksan je i ambivalentan, neću vam ga prepričavati, pročitajte ga, poručio je dobitnik nagrade.


   Nagrada VBZ-a nakon utemeljena je 2002. godine, nakon dvogodišnje pauze ove je godine ponovo pokrenuta što je najveća zasluga nedavno preminulog direktora te izdavačke kuće Boška Zatezala. Nagrada ima regionalni karakter, anonimna je, svi su rukopisi šifrirani, a autor je do samog proglašenja nepoznat. Cilj nagrade je promovirati književnost i poticati na pisanje i čitanje. Nagrađenom autoru, osim novčane nagrade, tiska se i distribuira roman, a organizatori nagrade najavljuju i prevođenje nagrađenih naslova.


   Ove je godine pristiglo 137 naslova, u užem izboru za nagradu bilo ih je šest: »Slana zemlja«, »Brdo«, »Kratki roman o runjenju kukuruza«, »Rat za peti okus«, »Sjever je mjesto tame« i »Crni kaput«.