Sajam knjiga

Interliber: Školska knjiga predstavila dvije knjige Waltera Isaacsona

Hina

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakladnik Školska knjiga predstavio je u petak na 43. Interliberu svoja dva nova publicistička izdanja, biografiju "Einstein – Njegov život, njegov svemir" i priču o pionirima digitalne revolucije "Inovatori" cijenjenog američkog pisca i novinara Waltera Isaacsona



Nakladnik Školska knjiga predstavio je u petak na 43. Interliberu svoja dva nova publicistička izdanja, biografiju “Einstein – Njegov život, njegov svemir” i priču o pionirima digitalne revolucije “Inovatori” cijenjenog američkog pisca i novinara Waltera Isaacsona.


Predstavljajući knjigu “Einstein – Njegov život, njegov svemir” na interliberskom štandu Školske knjige u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, urednica Ivana Lončarek naglasila je kako je riječ o prvome prikazu Einsteina kao cjelovite osobe, koji nudi sasvim novi uvid u to kakav je bio kao suprug, kao znanstvenik, kao prijatelj.


“Čitajući ovu knjigu, kao da ste otvorili neki mikro-prolaz vremenskoga portala. Imamo priliku svjedočiti sazrijevanju Einsteina od djetinjstva, i zaista ga vidimo iz jednog drugog pogleda iz kojega ga do sada nismo imali prilike vidjeti, jer do sada nije postojala biografija koja je tako vjerno i zorno pokrivala njegov život osim onog znanstvenog dijela”, kazala je Lončarek.




Prvi put zahvaljujući ovoj knjizi čitatelji imaju priliku, uz bibliografske podatke, “zaviriti” i u razvojni proces Einsteinovih ideja, zahvaljujući njegovim osobnim pismima i zapisima, dokumentima, bilješkama.


“Iz njih saznajemo njegov slijed misli, začetke određenih ideja, slijed teorija. Također vidimo kako s jednakom strašću piše ljubavna pisma, puna karizme kojom je zračio” rekla je Lončarek.


Knjigu je s engleskog jezika preveo Dario Hrupec, koji je istaknuo kako je riječ o izvrsno pisanoj, sveobuhvatnoj biografiji jednog od najvećih fizičara, čovjeka koji je značajno promijenio tijek razvoja znanosti te time posredno i tehnologije i svjetske povijesti.


“Da bismo razumjeli nastanak neke ideje, bitan nam je povijesni kontekst. Jedna dobra biografija može takav kontekst dati, a ova biografija Einsteina je upravo jedna takva knjiga”, kazao je Hrupec. Dodao je kako je posebna vrijednost te knjige što ona također, iz jedne istraživačke, novinarske perspektive, ruši brojne mitove koji se vezuju uz Einsteina, a pisana je pitko i čita se kao roman.


Walter Isaacson (1952.) američki je pisac, novinar i profesor. Bio je glavni izvršni direktor Instituta Aspen (2003.-2018.), predsjednik CNN-a (2001.-2003.) i izvršni urednik časopisa Time. Autor je knjiga “The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race” (2021.), “Leonardo da Vinci” (2017.), “Inovatori – kako je skupina hakera, genijalaca i osobenjaka pokrenula digitalnu revoluciju” (2014.), “Steve Jobs” (2011.), “Einstein – Njegov život, njegov svemir” (2007.), “Benjamin Franklin: An American Life” (2003.) i “Kissinger: A Biography” (1992.) te suautor, s Evanom Thomasom, knjige “The Wise Men: Six Friends and the World They Made” (1986.).


Obje njegove knjige koje su sada zahvaljujući Školskoj knjizi dobile svoje prvo izdanje na hrvatskom jeziku bave se velikim idejama i velikim ljudima.


No, dok knjiga “Einstein – Njegov život, njegov svemir” govori o jednom takvom čovjeku, kako je istaknuo urednik Goran Bukan Breberić, u knjizi “Inovatori – kako je skupina hakera, genijalaca i osobenjaka pokrenula digitalnu revoluciju” Isaacson donosi niz od 40-ak biografija fascinantnih ljudi koji su pridonijeli tkanju nastanka digitalnog doba, odnosno, digitalne revolucije.


Računala i internet među najvažnijim su izumima našeg doba, no malotko zna tko ih je stvorio, rekao je Bukan Breberić. Većina inovacija digitalnog doba ostvarena je suradnjom više pojedinaca, u čemu su sudjelovali mnogi fascinantni ljudi. Knjiga “Inovatori”, u prijevodu na hrvatski Damira Biličića, zahvaća vremenski raspon od nekih 170 godina i govori o tim pionirima, hakerima, izumiteljima i poduzetnicima – o tome tko su bili, kako im je funkcionirao um i kako su postali tako kreativni.


Recenzent knjige Dario Hrupec dodao je kako u toj “lijepoj, dobro pisanoj, opsežnoj i sveobuhvatnoj povijesti digitalnog doba na jednom mjestu možemo saznati sve o tome kako je došlo do visokotehnoloških inovacija koje nas danas okužuju i o kojima smo postali ovisni, kako su nastajale, koji je to put bio”. “To razumijevanje svih tih detalja kako je iz jednog proizlazilo drugo i tko je sve radio na tome daje dobar povijesni kontekst da možemo u punoj mjeri razumjeti značenje svih tih stvari danas”, istaknuo je Hrupec.


Posebno je naglasio važnost timskoga rada, što Isaacson također pokazuje u svojoj knjizi, pa vidimo kako su ti pronicavi geniji surađivali i postali još kreativniji upravo zahvaljujući sposobnostima za timski rad.


Ulomke iz knjiga čitali su glumci Marko Petrić i Tena Nemet Brankov.