HDP

Hrvatsko društvo pisaca traži Ferićevog nasljednika. Mogući novi predsjednik je Edi Matić

Davor Mandić

Zoran Ferić, Edi Matić / Foto: Arhiva NL

Zoran Ferić, Edi Matić / Foto: Arhiva NL

Osim predsjednika ili predsjednice, HDP na predstojećoj Izbornoj skupštini bira i potpredsjednika/cu, potpredsjednika/cu za međunarodnu suradnju, devet članova/ica Upravnog odbora, kao i pet članova/ica Etičkog povjerenstva



ZAGREB – Zoran Ferić više nije predsjednik Hrvatskog društva pisaca, a novi predsjednik najvjerojatnije će biti Edi Matić, kojeg su za tu funkciju predložili Predsjedništvo i Upravni odbor HDP-a. To ne znači i da će se oko 350 članova HDP-a na Izbornoj skupštini 5. svibnja moći izjasniti samo za Matića, jer su i drugi pozvani predložiti novo vodstvo HDP-a do 13. travnja. S time da kandidati, ili kandidatkinje za predsjednika, odnosno predsjednicu moraju do 12. travnja dostaviti program za četverogodišnji mandat koji se prije Izborne skupštine daje članstvu na uvid.


Zamjena kompletne uprave


U istom paketu s Edijem Matićem za potpredsjednicu je predložena Dorta Jagić, za potpredsjednika za međunarodnu suradnju Ivan Sršen, a za članove Upravnog odbora: Zoran Ferić, Andrijana Kos Lajtman, Vanda Mikšić, Jagna Pogačnik, Igor Rajki, Olja Savičević Ivančević, Tomica Šćavina, Dinko Telećan i Martina Vidaić. No i ovdje je članstvo pozvano predložiti svoje kandidate i to e-mailom uz navedenu podršku barem deset članova ako se predlaže kandidat/kinja za predsjednika/cu, potpredsjednika/cu i potpredsjednika/cu za međunarodnu suradnju, odnosno pet članova Društva za kandidate za sve druge funkcije, poput devet članova UO-a ili pet članova Etičkog povjerenstva, također do 13. travnja 2023. Kandidirati se mogu i članovi osobno, uz navedeni broj podrški članova.


Zoran Ferić nam je u telefonskom razgovoru rekao da je sve to redovno, a nikako izvanredno događanje u HDP-u.




– Ja sam zamijenio Nikicu Petkovića kad je on bio dao ostavku, i odradio sam dio njegovog mandata. Nakon što je to završeno, odlučio sam biti jedan mandat i samo to, međutim uvidjeli smo da sljedeće godine, a to je sada, istječe mandat većem dijelu Upravnog odbora pa smo se dogovorili da ću ja biti predsjednik još godinu dana. Dakle sve je vrlo jasno – sva tijela Društva su se s time složila da ćemo zamijeniti kompletnu upravu sada u proljeće pa je to nešto što se sada događa, a po prethodnom dogovoru – rekao je Ferić, ujedno nam potvrdivši da će se kandidirati za člana Upravnog odbora.


Jedan vid decentralizacije


Kontaktirali smo i zasad jedinog predloženog kandidata za predsjednika HDP-a Edija Matića, koji nam je rekao da bi volio da se još netko prijavi za tu funkciju, jer je se on pomalo i plaši. Kaže da se divio prethodnim predsjednicima u njihovim administrativnim borbama, ali da ga strah ipak pomalo napušta, jer vjeruje da je i predložen zato što je jasno da bi on krenuo od »zdravih ljudskih potreba«, a da će se po pitanju dopisa, memoranduma i ostalih administrativnih stvari lako posavjetovati. Uostalom, uz njega, ako ga izaberu, bit će i predsjedništvo i Upravni odbor i ured koji odlično funkcionira.


– Snaći ćemo se, tako da sam taj strah malo i stavio sa strane, jer samo nastavljam posao koji sam radio i kao član Upravnog odbora, a to je socijalna zaštita pisaca i poboljšanje njihova profesionalnog i društvenog statusa. Ja znam što želim postići, a tu su i sva ostala tijela Društva, kao i članstvo, koje nije toliko brojno da bi bilo zastrašujuće – rekao nam je Matić, kojeg smo pitali i kako će ta nova funkcija korespondirati s njegovim umjetničkim, spisateljskim radom. Nije Zoran Ferić, doduše, ni prije predsjednikovanja bio hiperproduktivan, no za očekivati je da takva funkcija usporava kreativnu žicu.


– Ne bi to mene toliko usporilo, ja sam ipak samostalni umjetnik, nemam klasično radno vrijeme, prilagodit ću se. A nisam ni ja dosad bio prebrz po pitanju produkcije, pogotovo kad se radi o romanima – rekao je Matić, istaknuvši još jednu, po njemu dobru stvar. Naime on je i kao član Upravnog odbora, kaže, forsirao svoje dolaske u Zagreb, da tamo bude i netko tko nije iz Zagreba.


– Drago mi je i da je i ovo jedan vid decentralizacije. Jest, ja bih mogao postati predsjednik cijelog društva, dakle svih članova, ali činjenica da sam iz Dalmacije, iz Splita, pomaže u pitanjima decentralizacije – rekao je Matić, kojeg smo konačno upitali i o aktivnosti članova HDP-a, na što je on odgovorio da ukupno članstvo, nažalost, nije previše aktivno, ali da je na zadnjoj Izbornoj skupštini bilo 100-tinjak članova, a što se njega tiče bilo bi dobro uvesti i elektroničko glasanje, tako da netko, recimo, iz Osijeka, tko ne može doputovati na Izbornu skupštinu, također može dati svoj glas za kandidate kojima želi pokloniti povjerenje.


Etičko povjerenstvo

Na predstojećoj izbornoj skupštini HDP-a osim novog predsjedništva i Upravnog odbora, bira se i pet članova/ica Etičkog povjerenstva. Novo je to tijelo u HDP-u, koje zamjenjuje dosadašnji Sud časti. Jednu od svojih posljednjih većih promjena koje je učinio kao predsjednik Društva Ferić tumači u svjetlu razgovora s članovima koji su naziv tijela Sud časti doživljavali u negativnom smislu. Također je i proširen krug nadležnosti toga tijela, pa će sada Etičko povjerenstvo davati i mišljenje o postupcima i izjavama članova Društva koji bi mogli u javnosti imati negativni odjek i zbog kojih bi se mogao ugroziti ugled Društva.


Za članove Etičkog povjerenstva članovi Predsjedništva i Upravnog odbora kandidirali su: Sanju Baković, Borisa Perića, Milana Rakovca, Ivana Šamiju i Marinu Šur Puhlovski.