Otvorena "sezona lova"

Hrvatsko društvo pisaca osudilo prijetnje Borisu Dežuloviću

Davor Mandić



ZAGREB – Upravni odbor Hrvatskog društva pisaca oglasio se u povodu prijetnji piscu i kolumnistu Borisu Dežuloviću, koje su mu upućene zbog teksta »Jebo vas Vukovar«.


– Hrvatsko društvo pisaca najoštrije osuđuje institucionalne i izvaninstitucionalne prijetnje upućene našem članu, uglednom, međunarodno nagrađivanom novinaru i piscu Borisu Dežuloviću, upućene zbog njegovog teksta pod naslovom »Jebo vas Vukovar«, objavljenom na portalu N1 televizije, a u kojem se solidarizira sa žrtvama Vukovara.


Autor koji je za drugi, ranije objavljeni tekst o stradanju Vukovara, dobio jednu od najuglednijih novinarskih nagrada u Europi, izravno je ugrožen reakcijama dijela saborskih zastupnika, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Ministarstva branitelja i veteranskih udruga, koji sebi uzimaju za pravo da određuju granice slobode mišljenja i izražavanja, ali i suočavanja s bolnim činjenicama. Ionako izložen neugodnostima zbog svog javnog rada, Dežulović je proglašen plijenom u otvorenoj sezoni lova koja se vodi na društvenim mrežama, u medijima desne političke orijentacije, ali i u državnim institucijama koje pokušajima ugrožavanja Dežulovićeve egzistencije daju državni, režimski legitimitet – piše u reagiranju Upravnog odbora HDP-a.




Podsjetimo, Dežulović u tekstu napominje da je Vukovar danas grad spomenik, mjesto mrtvih, a ne živih, iz kojeg je odselilo 5.500 ljudi, ili petina stanovništva, unatoč ulaganjima u koja se kune politički establišment. Vukovar, prema piscu, žrtva je pogrešno usmjerene i vođene politike na svim razinama, koja ga ne čini mjestom useljavanja, već iseljavanja. Tekst je izazvao prijepore napose u dijelu desno orijentirane medijske scene te su piscu upućene brojne ozbiljne prijeteće poruke.