Djela španjolskog i katalonskog autora

Fraktura objavila knjige Javiera Cercasa “Neovisnost” i Jaumea Cabréa “Opečeni vatrom”

Hina

Knjige su objavljene u sklopu projekta Growing Together sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa



 


 


 




ZAGREB – Knjige španjolskoga književnika Javiera Cercasa »Neovisnost« i katalonskoga autora Jaumea Cabréa »Opečeni vatrom« objavila je, u sklopu projekta Growing Together sufinanciranog sredstvima programa EU-a Kreativna Europa, nakladnička kuća Fraktura iz Zaprešića. Roman »Neovisnost« Javiera Cercasa kritika smatra trilerom koji recentnu političku povijest Katalonije prikazuje kao dobro poznati ples elita i onih koji ih slijede, vječnih pobjednika i gubitnika.


Naglašava kako se u sjeni velike riječi »neovisnost« često kriju cinizam i populizam, neobuzdane ambicije i želja za bogatstvom te dodaje kako će u bijesnoj potrazi Cercasova junaka pokazati i svoje drugo značenje: moć pojedinca da razmišlja i djeluje samostalno, tražeći pravdu, koja možda nije dostižna, ali od koje se ne smije odustati.


Roman Jaume Cabréa »Opečeni vatrom« priča je o zakonima sudbine. Kritika ističe kako je ispisana uz golemu kreativnu slobodu temeljenu na prenesenim značenjima i asocijacijama, gdje se radnja povlači u drugi plan pred živopisnim prikazom krhkosti ljudske svijesti, njezine dubinske, animalne strane. Roman, kako ocjenjuje kritika, vibrira biblijskom grmljavinom, kao da su likovi prepušteni na milost i nemilost silama koje su izvan njihove kontrole.


Javier Cercas rođen je 1962. u Ibahernandu. Jedan je od najcjenjenijih suvremenih španjolskih književnika. Na Sveučilištu u Geroni predavao je španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja dnevnika El Paisa. Autor je zapaženih zbirki pripovjedaka, knjiga eseja i više hvaljenih romana. Svjetski uspjeh postigao je romanom »Salaminski vojnici«. Jaume Cabré rođen je 1947. u Barceloni. Katalonski je filolog, romanopisac i scenarist. Bio je jedan od osnivača katalonske književne zajednice Ofelia Dracs. Diplomirao je katalonsku filologiju na Sveučilištu u Barceloni. Profesor je na Sveučilištu u Lleidi i član Filološkog odjela Instituta d’Estudis Catalans. Bavio se televizijskim i kinematografskim scenarijem. Bio je kreator i scenarist prve katalonske TV serije »La Granja« te scenarist više filmova.