Pjesnička manifestacija

Festivalski dio Goranovog proljeća od 3. do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci. Evo detalja programa

Hina

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL



Najstarija i najznačajnija domaća pjesnička manifestacija, 59. Goranovo proljeće, održat će se od 3. do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a ugostit će trinaest inozemnih i sedam domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija.


Kako se ističe u najavi, nakon što su 21. ožujka u Lukovdolu, još uvijek napola u pandemijskim uvjetima, dodijeljene nagrade Goranov vijenac Vesni Biga i Goran za mlade pjesnike Patriku Gregurcu, festivalski dio 59. Goranova proljeća nastavlja se od 3. do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci.


U petak, 3. lipnja održat će se program posvećen festivalskom partneru, platformi Versopolis, koja se bavi promidžbom mlađeg europskog pjesništva. Na pjesničkoj večeri nastupaju Sasha Dugdale (UK) i Ana Dragu (Rumunjska). Netom prevedene knjige obiju pjesnikinja bit će dostupne besplatno svim posjetiteljima.




Istoga dana u KIC-ovom Dokukinu bit će upriličena hrvatska premijera cjelovečernjeg dokumentarnog filma “Tikva na vrućem krovu svijeta”, posvećenog velikom slovenskom pjesniku, dugogodišnjem prijatelju Goranova proljeća Tomažu Šalamunu. Projekciji će prethoditi razgovor sa slovensko-američkim autorskim dvojcem Nejcom Saje i Jeffreyjem Youngom.


U subotu, 4. lipnja, festival putuje u Rijeku, gdje će na pjesničkom čitanju nastupiti domaći i strani pjesnici i pjesnikinje Alhierd Baharevič i Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Željka Horvat Čeč, Primož Čučnik i Ana Pepelnik (Slovenija), Ana Dragu (Rumunjska), Sasha Dugdale (Ujedinjeno Kraljevstvo), Angélica Freitas (Brazil), Nataša Govedić, Patrik Gregurec, Stanislav Habjan, Nikola Madžirov (Makedonija), Marko Miladinovic (Švicarska / Ticino), Olja Savičević Ivančević, Lawrence Schimel (Sjedinjene američke Države / Španjolska), Margarida Vale de Gato (Portugal), Lyuba Yakimchuk (Ukrajina) i Isaac Xubín (Španjolska / Galicija).


Pjesnici se u nedjelju, 5. lipnja, vraćaju u Zagrebu, gdje će nastupiti na sceni Akademije dramske umjetnosti F22 na zaključnom pjesničkom čitanju, a za kraj programa Ivan Kapec i Maja Posavec izvest će mini-koncert s pjesmama Leonarda Cohena.