Udruga »3. zmaj«

Evo tko su dobitnici ovogodišnje književne nagrade “Artefakt”

Kim Cuculić



RIJEKA – Udruga »3. zmaj« iz Rijeke u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i ove godine dodjeljuje književnu nagradu »Artefakt«, već dvanaestu godinu zaredom, za najbolja književna djela hrvatske spekulativne fikcije koja su objavljena tijekom prethodne kalendarske godine.


Ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji kratke priče je Nikolina Pavleković za priču »Čovjek bez prošlosti«. Laureat u kategoriji srednje priče je Ivana Delač za priču »Lovac na planine«, dok je nagradu u kategoriji duge priče dobila Martina Frka Miletić za roman »Pripovjedačica«.


U suradnji s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka zasebno se vrednuju najbolja djela za djecu i mlade. Tako je nagrada za najbolje djelo namijenjeno djeci pripala Milani Vuković Runjić za roman »Tajna šuplje kule«, a najboljim djelom young-adult kategorije proglašen je roman »Gost u mojoj tami« Mislava Pasinija.




Idejno rješenje nagrade ove godine potpisuje riječka umjetnica Bojana Butković. Svečana dodjela nagrada održat će se 8. listopada na konvenciji fantastike Rikon, u prostoru FFRI-ja i UFRI-ja na sveučilišnom kampusu.