BEK

Delonga, Škunca, Vidaić: Poezija “Goranovki” besplatno na internetu

Hina

Irena Delonga, Foto: D. ŠKOMRLJ

Irena Delonga, Foto: D. ŠKOMRLJ

Zbirke »Goranovki« objavilo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijimaZbirke triju »Goranovki« različitih generacija objavljene su na stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige – »Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti« Irene Delonge, »Novaljski svjetlopis« Andriane Škunce i »Era gmazova« Martine Vidaić.


Irena Delonga (1984., Sinj) i Martina Vidaić (1986., Zadar) dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike izrazile su zadovoljstvo što će, u sustavu distribucije u kojemu je upravo poezija nerijetko zakinuta, njihove zbirke sada biti dostupne jednostavno i besplatno širem krugu čitatelja.


Andriana Škunca (1944., Bjelovar) u ovom se izboru besplatnih elektroničkih knjiga izdvaja kao dobitnica Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti.
Riječ je svestranoj umjetnici, pjesnikinji, fotografkinji i likovnoj kritičarki koja je više od četrdeset godina prisutna u hrvatskom pjesništvu. Podrijetlo iz Novalje na Pagu gdje je provela djetinjstvo i živi veći dio godine, u velikoj mjeri utječe na njezinu tzv. »poetiku otočnosti«.


Zbirke »Goranovki« objavilo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, koje je od početka projekta besplatnih elektroničkih knjiga 2001. sakupilo 191 naslov u tri biblioteke – »Online«, »Mali rakun« i »elektroDAF«.


Mrežnim stranicama pristupilo je gotovo 1.9 milijuna posjetitelja, što je u prosjeku više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su više od 1.3 milijuna puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od 6.800 posjetitelja.