Autofikcionalno djelo

Damir Karakaš za roman “Okretište” osvojio nagradu “Meša Selimović”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kaže kako su za roman bile važne i knjige Meše Selimovića jer "tko bolje zna pisati o traumama od njega."



Hrvatski pisac Damir Karakaš osvojio je ovogodišnju nagradu “Meša Selimović” za roman “Okretište”, na nedavno završenim Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” u Tuzli.


Riječ je o autofikcionalnom djelu, autorovom dosad najintimnijem tekstu u kojemu se suočava s psihofizičkom traumom uslijed fizičkog napada i s posljedicama na putu preživljavanja i oporavka.


“Čast mi je i zadovoljstvo biti dobitnikom nagrade koja nosi ime velikog pisca Meše Selimovića”, rekao je Karakaš u povodu nagrade, a prenosi zagrebačka Naklada OceanMore.




Zahvalio je svima, a najviše ženi Mitri i trima kćerima, Petri, Saši i Mari, bez čije bi podrške, ustvrdio je, teško realizirao taj roman.


Kaže kako su za roman bile važne i knjige Meše Selimovića jer “tko bolje zna pisati o traumama od njega.”


Ovogodišnji, 21. Međunarodni književni susreti “Cum grano salis“ održali su se od 1. do 3. rujna u Tuzli.


Nagrada “Meša Selimović” tradicionalno se dodjeljuje na toj manifestaciji za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.


Karakaš je s “Okretištem” (izdavač Disput) bio u užem izboru s još četiri autora (David Albahari: “Pogovor”, Staša Aras: “Horror vacui”, Ilija Đurović: “Stampas” i Damir Uzunović: “Ja sam”).


Iz Naklade OceanMore, u kojoj je Karakaš objavio svoj roman “Proslava”, napominju kako taj nagrađivani autor čija su djela prevedena na desetak jezika radi na novom romanu koji će izaći iduće godine.