Nagrada ARTEFAKT 2022.

Artefakt za fantastična hrvatska izdanja u pet kategorija

P. N.

Ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji kratke priče je Nikolina Pavleković za priču „Čovjek bez prošlosti“. Laureat u kategoriji srednje priče je Ivana Delač za priču „Lovac na planine“, dok je nagradu u kategoriji duge priče dobila Martina Frka Miletić za roman „Pripovjedačica“ 


 


Udruga „3. zmaj“ iz Rijeke u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i ove godine dodjeljuje književnu nagradu Artefakt, već dvanaestu godinu za redom, za najbolja književna djela hrvatske spekulativne fikcije koja su objavljena tijekom prethodne kalendarske godine.
Ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji kratke priče je Nikolina Pavleković za priču „Čovjek bez prošlosti“. Laureat u kategoriji srednje priče je Ivana Delač za priču „Lovac na planine“, dok je nagradu u kategoriji duge priče dobila Martina Frka Miletić za roman „Pripovjedačica“.


U suradnji s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka zasebno se vrednuju najbolja djela za djecu i mlade. Tako je nagrada za najbolje djelo namijenjeno djeci pripala Milani Vuković Runjić za roman „Tajna šuplje kule“, a najboljim djelom young-adult kategorije proglašen je roman „Gost u mojoj tami“ Mislava Pasinia.


Idejno rješenje nagrade ove godine potpisuje riječka umjetnica Bojana Butković.


Svečana dodjela nagrada održat će se 8. listopada na konvenciji fantastike Rikon, u prostoru FFRI i UFRI na sveučilišnom kampusu. Više o Rikonu saznajte na web stranici RikonRijeka.com ili na društvenim mrežama.


Dobitnici nagrade Artefakt 2022:


Kratka kategorija: Nikolina Pavleković – “Čovjek bez prošlosti”


Srednja kategorija: Ivana Delač – “Lovac na planine”


Duga kategorija: Martina Frka Milotić – “Pripovjedačica”


Roman za djecu: Milana Vuković Runjić – “Tajna šuplje kule”


Roman za mlade: Mislav Pasini – “Gost u mojoj tami”


Udruga “3. zmaj” aktivno provodi projekte na području Rijeke od 2005. godine, usmjerene i prilagođene mladima, djeci, te široj publici.


U 16 godina djelovanja, Udruga je provela desetke većih projekata te mnoštvo manjih aktivnosti, na kojima je sudjelovalo je više od 28.000 mladih osoba iz Primorsko-goranske županije, Hrvatske ali i inozemstva. 


Posebno se ističe Rikon, konvencija fantastike i jedinstveni festival u Rijeci, koji svake godine broji sve veću domaću i stranu publiku, a 2014. i 2015. godine Udruga je organizirala i “Mjesec fantastike”, niz aktivnosti za djecu i mlade na kojima su sudjelovali brojni partneri iz Rijeke.