Zbirka

Knjiga Vida Barića: Novinske priče s literarnom vrijednošću

Ervin Pavleković

Vid Barić / Foto Sergej Drechsler

Vid Barić / Foto Sergej Drechsler

Riječ je o zbirci nefikcionalnih priča »Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče«, koju čine reportažni tekstovi o raznim temama, mjestima, ljudima



Nakon uspjeha prošlogodišnjeg prvijenca, »Fiumanski, opet lažeš«, spisatelj i novinar Vid Barić imao je promociju druge knjige, zbirke nefikcionalnih priča »Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče«, koja je održana u baru Morski prasac na Kantridi.


Na predstavljanju knjige sudjelovali su Šura Dumanić iz Shura Publikacija i Ervin Pavleković, novinar Novog lista, doktorand i filmski kritičar.


Nakon uvodne riječi Šure Dumanić, razgovor su nastavili autor zbirke i njegov gost Pavleković, a u razgovoru su se dotaknuli Barićeva novinarskog posla i novinarskih tema, od kojih, kako Barić ističe, magija se dogodi kod manjeg broja tema, odnosno kod onih tema koje je zaista htio napisati, a onda, dakako, rezultat su kvalitetne reportaže i priče iz svakodnevice kakve možemo pročitati u njegovoj novoj zbirci.


Prepoznatljiv stil




Govorilo se i o žanrovskoj odrednici njegove nove zbirke priča koju možemo svrstati u novinske reportažne članke uz, naravno, literarnu vrijednost.


Autor je i pročitao jednu od priča iz nove zbirke s rezonantnom i aktualnom temom, a potom je uz izdavača istaknuo kako već planiraju i novu publikaciju o kojoj sam autor nije htio previše reći, no prisutnima je ipak odlučio dati žanrovski hint – radi se o pseudoautobiografskoj prozi.


Kao i prvu zbirku, i Barićevu novu zbirku priča čine tekstovi prethodno objavljeni u Jutarnjem listu čiji je Barić zapaženi novinar, no za razliku od prve zbirke fikcionalnih priča, njegovu drugu zbirku »Vrabac protiv dabrova« čine nefikcionalne priče, odnosno reportažni tekstovi o raznim temama, mjestima, ljudima i događajima.


Svaku od tema Barić je donio u svojem prepoznatljivom stilu, s mnoštvom deskriptivnosti i detaljiziranja, čime čitatelje odvodi na jedinstven reportažni i dokumentarni put koji se na trenutke pretvara u putopisanje uz vještog vodiča koji zapaža naoko obične detalje i pojedinosti, dajući im svrhovitost i stanovitu životnost, pritom uvijek zadržavajući pripovjedačku neutralnost.


Među zanimljivim reportažnim pričama novinar Barić nailazi na niz različitih likova, od anonimnog podravskog dobročinitelja, ribouzgajivača u ratu s dabrovima, do saksofonista koji uveseljava susjede u doba opće karantene.


Također, nailazimo i na zanimljive reportažno-literarne priče o situaciji nakon potresa u Zagrebu s različitim vremenskim odmacima, priču o otoku Drveniku velikom okupiranom čagljevima, sve do priče o istraživanju zabranjenih zabava u Zagrebu usred velikog lockdowna.


Kako je autor predgovora Feđa Gavrilović rekao, u reportažama Vida Barića naći ćemo živost znatiželjnog duha i neposrednost nepredvidivih i srdačnih susreta.


Pozicija lutajućeg reportera


– Kao lucidan i pažljiv promatrač svijeta, on nas vodi ulicama Zagreba i drugih gradova, po sajmovima i noćnim klubovima, a s ljudima koje usput susreće razgovara s velikim interesom, upijajući pritom kapljice njihova života i iskustva.


Od svih razasutih komadića fascinacija koje tako sakuplja, on stvara zanimljive mozaike novinskih priča s nesumnjivom literarnom vrijednošću. Njegov pitak stil ne zadržava se na pojedinostima, ne moralizira, niti izvlači zaključke, ali ta sažetost ne znači manjak slikovitosti.


Dapače, scene koje prikazuje pune su, žive i sočne, natopljene sokom stvarnosti. Priče iz svakodnevice i portreti običnih, ali ipak izrazito zanimljivih ljudi, prolaze stranicama ove knjige koja čitatelju daje uvid u to koliko ljudski život može biti ispunjen i intrigantan, samo kada ga malo bolje pogledamo, kazao je Feđa Gavrilović u predgovoru zbirke »Vrabac protiv dabrova i druge novinske priče«.


Na Barićevu poziciju lutajućeg reportera koji detaljno bilježi sve oko sebe osvrnuo se i Miljenko Jergović.


– Vid Barić u ovoj je knjizi odigrao ulogu koju herojski uporno pokušava igrati u novinama – lutajućeg reportera. Knjiga započinje izvještajima o stanju stvari u potresenom Zagrebu, vraća se kroz vrijeme, putuje našom malom zemljom, da bi se na kraju Vid zatekao s pjesnikom sitnica, možda najvažnijim u generaciji, od kojega uči ono što je za lutajućeg reportera važno.


Treba paziti kako se čisti lišće s ulica. Treba ga dovoljno ostati da bi ga bilo. Posao lutajućeg reportera korak je do posla pjesnika. Vid Barić obavlja ga udarnički, s brigom o svakom listu na ulici, ističe Jergović. (D. M.)


O autoru


Vid Barić magistar je kulturologije, živi u Zagrebu i radi kao novinar Jutarnjeg lista. Autor je zbirke satiričnih priča »Fiumanski, opet lažeš« objavljene u izdanju Shura publikacija prošle godine. Dobitnik je nagrade za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini za tekst »Tajna podravskog dobročinitelja« objavljen u Nedjeljnom Jutarnjem.


Piše prozu i novinske tekstove s posebnim interesom za reportažu. Nekadašnji je profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor nekoliko snowboarderskih filmova.