"Milanović i Plenković"

Politička satira kreće po Hrvatskoj. Predstava “Tvrda kohabitacija” najavljena neobičnom konferencijom za novinare

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Na prvu ne bi čovjek ni primijetio da to nisu pred novinare na Trgu svetog Marka stali Milanović i Plenković nego glumci koji su došli objaviti da politički ring seli na kazališne daske



ZAGREB – Posve suprotno uobičajenom, Zoran i Andrej su na tiskovnu konferenciju došli i prije zadanog termina. Oba besprijekorno odjevena, oba »nabrijana« sukladno aktualnom trenutku, oba k’o ista osim što je u jednog modra kravata, a u drugog crvena, i što su u Andreja na nosu naočale, a Zoran ih nema. Pred kamere svake vrste stali su rutinerski. A onda su se uhvatili mikrofona.


ZORAN: Daj me… što ćemo skupa?!


ANDREJ: Ja sam prvi, makni se.




ZORAN: Ma ne ne, ajmo skupa, bit će to hit za portale. Daj stani bar ti zdesna, da ne ispadnem ja neki…


A onda je krenulo »službeno«.


ANDREJ: Građani Republike Hrvatske! Predstava, predstava, predstava. Lako za predstavu. Ovaj ovdje ide okolo i proziva me filmskim glumcem. Trubi o tome u stranim medijima, zamisli. Što će biti kad me sutra netko kasta u sapunicu, tko će biti odgovoran?


ZORAN: Sve ste vidjeli. Predstava je, u umjetničkom smislu, normalno disala dok se ovaj nije vratio. A sada imate šou. Eine Feier. Une fête. Ali, to ste htjeli, ne? Tulum je u kući, ali ta je kuća naša. Ovaj tu nas nikad neće odvesti na ozbiljan europski festival. S druge strane, ja kao redatelj imam viziju…


Dva Domagoja


Bome, i kad pričaju o »običnoj« kazališnoj predstavi, Andrej i Zoki lijepo jedan drugom spuštaju, bilo da Andrej Zorana proziva jer se jutrom kasno ustaje iz postelje, bilo da Zoran Andreju veli da je štreberko što printa papire. Na prvu ne bi čovjek ni primijetio da to nisu pred novinare na Trgu svetog Marka stali Milanović i Plenković nego glumci koji su došli objaviti svijetu da politički ring seli na kazališne daske. Predstavi je ime »Tvrda kohabitacija« i kako njezini tvorci najavljuju, komedija je to koja će nasmijati Hrvatsku i poslati poruke pomirbe, a sve u višem interesu. Andreja igra Domagoj Janković. Zorana glumi Domagoj Ivanković. Njih će tvrda kohabitacija, što ju je obećao Plenković Milanoviću čim je ovaj stupio na Pantovčak, zateći u liftu koji je stao usred vožnje tako da joj pobjeći, zatočeni, ne mogu. Taj trenutak bio je dovoljan autorima da razviju komad koji se lijepo referira na aktualnu političku situaciju.


Dražen Krešić redatelj je ove političke satire koja kani obići Hrvatsku taman dok je kampanje za parlamentarne izbore. Stilske figure stvarnih osoba u tekst su pretvorili Vid Barić i Filip Rutić. Pored dva glavna glumca u predstavi su i njihovi asistenti što ih glume Nika Ivančić i Lovre Kondža. Redatelju Krešiću prilazimo s pretpostavkom da se jamačno mali milijun ljudi javio na audiciju za uloge Andreja i Zorana.


– Stvarno je bila pomama, jer dobri su honorari. I ja sam stajao u redu, ali nisu me kastali, ja sam morao šljakerski posao raditi, prihvaća šalu Krešić.


Što se sličnosti sa stvarnim likovima tiče, ni tu nema tajni.


– Oni su sa svojim javnim diskursom stvorili te neke dramske likove koje smo mi iskoristili kao brod, ajmo tako reć’, za jednu drugu priču. Ne drugu u smislu da se ne bavimo konkretno problematikom te naše politike i javnosti, ali smo narativ fikcionalno stvorili koji je nekakva parabola s nekom lijepom porukom na kraju. Nismo htjeli odlaziti u destrukciju, jer bojim se da bi satira sa svojom oštricom do kraja, u ovom trenu konteksta svijeta i vremena, možda više štete napravila nego koristi. Pa smo tražili neki balans između svega, pojašnjava Krešić.


Izvedba i u Rijeci


I mada bi se dalo na prvu pomisliti da je predstava nastala nekidan jer je došlo doba da se konji sedlaju, ipak se ona počela pisati puno prije. Priznaje tako Krešić da je prvi kontakt s autorima imao prije godinu i pol. A nudi li nam uradak možda i neko rješenje, s obzirom na to da nam trenutačno ova stvarna tvrda kohabitacija ne nudi ništa?!


– Mislim da se možda čak i o tome radi, barem u nekakvom umjetničkom, stilskom smislu, uz zagonetan smiješak će Krešić.


»Tvrda kohabitacija« samo što nije krenula po Hrvatskoj.


ZORAN: U ime SDP-a, odnosno Samostalnih dramskih performera, ja se kandidiram za novog redatelja predstave, jer očito ovaj isti nije kadar napraviti iole suvislu dramsku situaciju.


ANDREJ: Evo ga, on ne zna hoće li bit’ glumac u ovoj predstavi, ili hoće bit’ redatelj u ovoj predstavi. Mislim, s njim sigurno nećemo daleko. Ono što vam želim reći je da predstava ide u pravom smjeru. Zove se »Tvrda kohabitacija«. Moći ćete je svi premijerno pogledati 8. travnja na pozornici kazališta »Vidra«, prije toga premijerno 4. travnja u njegovoj Svetoj Nedelji i dan poslije u vašoj Rijeci.