13. travnja

“Žena na rubu” u izvođenju Denis Kirinčić premijerno u Filodrammatici

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predstava je monodrama, no ona satirična, jer ima i smiješnih trenutaka. Tekst je inspiriran stvarnim životom



U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke najavljena je predstava »Žena na rubu«, satirična monodrama s Denis Kirinčić u glavnoj ulozi, koja propituje složenost partnerskih odnosa iz vizure jedne žene.


Predstava u pedeset minuta donosi vrlo aktualnu priču i uvid u jedan dio života žene koja je doslovno na rubu, čime potiče na razmišljanje o našim partnerskim odnosima.


Autorica teksta je Suzana Mitričević, inače članica Hrvatskog književnog društva i autorica dviju zbirki poezije.




Mitričević je ovo prvi dramski tekst, a pisanje nije bilo najjednostavnije, jer s obzirom na to da se radi o monodrami, tebalo je zadržati, odnosno ostvariti određenu dinamiku i zanimljivost same radnje.


– Suradnja između mene i Kirinčić dogodila se spontano, predložila mi je da napišem dramski tekst. Iako sam ranije objavljivala poeziju, u pisanju kakve drame, još monodrame, nisam se okušala, stoga je predstava »Žena na rubu« izazov, a vidjet ćemo je li uspjela.


Oni koji su već vidjeli predstavu na probama, ocijenili su je uspješnom, no tek će veća publika donijeti konačni sud.


Kirinčić, koja je inicijatorica, moram reći da izvrsno potretira jednu ženu na rubu. Moj tekst je tek njezinom izvedbom u potpunosti zaživio, ili ostvario puni potencijal, ističe Mitričević.


Denis Kirinčić, redateljica, glumica, dramska pedagoginja i voditeljica »Malika« kazala je kako se predstava pozicionirala na razmeđi svevremenskog i vrlo aktualnog, jer sama tema žene na rubu, odnosno žene koja u pedeset minuta proživljava cijeli koloplet emocija zbog pitanja vjernosti, odveć je poznata, no i uvijek aktualna.


Predstava govori o iznenadnoj sumnji žene koja je dugo godina u sretnom braku, a svoj je život podredila svome mužu, onome kojeg nestrpljivo čeka da dođe s posla i s kojim je svaka minuta dragocjena.


Upravo ta minuta, odnosno kategorija vremena, s obzirom na iščekivanje bitna je u predstavi jer generira događajnost, dinamiku i napetost. Predstava je monodrama, no ona satirična, jer ima smiješnih trenutaka.


Nije to onaj smijeh iz trbuha, nego smijeh zbog situacija i trenutaka s kojima se poistovjećujemo, koji su mogući, jer i sam tekst je inspiriran stvarnim životom.


Monodrama je i inače sama po sebi zahtjevna, a ova ima i više glumačkih obrata, zaključuje Kirinčić te dodaje kako je za rasvjetu zaslužna Lucija Miljković koja pušta i glazbu, a vrlo je sinkronizirana s njezinom glumom.


Predstava se održava 13. travnja u 19.30 sati u dvorani Filodrammatice. Ulaznice se ne naplaćuju, već idu na preporučenu donaciju od minimalno 7 eura.


Zbog ograničenog broja publike potrebna je rezervacija koja se može učiniti putem maila na [email protected] ili telefonski na 091 587 3296. Predstava je u javnim potrebama za kulturu Grada Rijeke u 2023. godini.