GKL

Važna gostovanja predstava riječkih lutkara na više festivalskih postaja u svibnju i lipnju

Claudia Bošković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Gostuju »Avanture malog Juju«, »Sretna kućica«, »Wanda Lavanda«, »Mrljek i Prljek«, »Oh La La« i »Zamrznute pjesme«



U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljena festivalska gostovanja u svibnju i početkom lipnja.


Konferenciji su prisustvovali ravnateljica Magdalena Lupi Alvir, stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić te glumci lutkari Petra Šarac, Tilen Kožamelj i Zlatko Vicić.


Ovom prilikom Gradsko kazalište lutaka obznanilo je gostovanja u nadolazećem festivalskom periodu, u kojemu će se na nekoliko lokacija predstaviti šest nagrađivanih naslova – »Avanture malog Juju«, »Sretna kućica«, »Wanda Lavanda«, »Mrljek i Prljek«, »Oh La La« i »Zamrznute pjesme«, najnagrađivanija predstava u povijesti GKL-a, koja je osvojila naklonost publike, ali i struke.




Ovom prilikom GKL želi predstaviti svoj rad publici u drugim gradovima – time se ujedno osvrćući na važnost razvoja emocionalnih vrijednosti kod djece.


Novi Sad i Kragujevac


– Važna su gostovanja, pogotovo u ovom trenutku, jer ne samo da se Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavlja sa svojim ponajboljim predstavama na ovako velikom broju festivala u kratko vrijeme nego je i važno vrijeme u kojem gostujemo – jer raditi predstave za nas koji se bavimo lutkarstvom i kazalištem za djecu i mlade, uvijek je važno.



I u trenutku koji su u sjeni nemilih događaja koji su posljednji tjedan šokirali i potresli regiju, važno je da gostujemo s predstavama koje govore o temama koje su za djecu izuzetno važne i da sa svojim predstavama i kazališnom umjetnošću pokušamo djeci dati utjehu i utočište, a isto tako i radost i sigurnost, zaključila je ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.


Prva kazališna postaja stoga će biti drugo izdanje međunarodnog festivala Novosadske pozorišne igre u sklopu kojega će biti izvedena predstava »Zamrznute pjesme« – a GKL je dobio posebnu čast biti jedino kazalište iz Hrvatske koje je pozvano na festival.


Nakon gostovanja u Novom Sadu slijedi dvadeset i peto izdanje međunarodnog lutkarskog festivala »Zlatna iskra« u Kragujevcu na kojem će se GKL, opet kao jedino hrvatsko kazalište, predstaviti sa »Sretnom kućicom« i »Avanturama malog Juju«.


Naime, ova suradnja s novosadskim kazalištem nastavak je njegovanja odnosa između gradova čiji su projekti nastali pod okriljem Europske prijestolnice kulture.


Karlovac i Osijek


Na drugom izdanju međunarodnog festivala InPuT na domaćem terenu, u Karlovcu, publika će moći pogledati predstavu »Wanda Lavanda«, koja se bavi temom prihvaćanja različitosti.


Druga je ovo već godina zaredom da GKL sa svojom predstavom sudjeluje na festivalu – naime, prošle godine u sklopu istog predstavljena je »Sretna kućica«.


Početkom sljedećeg mjeseca predstava »Mrljek i Prljek«, koja je dvije nagrade osvojila na Malom Maruliću, bit će prikazana u sklopu najvećeg nacionalnog lutkarskog festivala SLUK – Susret lutkara i lutkarskih kazališta.


S obzirom na to da se za predstavu uvijek traži ulaznica više, u Osijeku će biti održane čak dvije izvedbe.


Paralelno s festivalom SLUK održat će se šesti hrvatski kazališni Showcase, koji okuplja selektore i producente iz cijelog svijeta u cilju pokazivanja najboljeg što je hrvatsko kazalište za djecu i mlade, ali i lutkarsko kazalište ponudilo u posljednjih godinu dana.


U istom gradu, u prostoru Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku bit će predstavljena nagrađivana predstava »Oh La La«.