Program "Inkubator"

U ZKM-u se priprema Ionescova “Ćelava pjevačica” u režiji Suzane Nikolić. Premijera je u svibnju

Kim Cuculić

Foto Marko Ercegović

Foto Marko Ercegović



ZAGREB – U ZKM-u se priprema »Ćelava pjevačica« Eugenea Ionesca, u režiji ­Suzane Nikolić, bivše dugogodišnje članice ZKM-ova ansambla, redovne profesorice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Suzana Nikolić je donedavno predavala glumu i na Shanghai Theatre Academy, jednoj od najznačajnijih kazališnih akademija u Kini. Režirat će »Ćelavu pjevačicu« u sklopu ZKM-ova programa »Inkubator«, osmišljenog kao kreativni prostor u kojem članovi ansambla u kućnoj i zaštićenoj atmosferi vlastitog kazališta mogu slobodno istraživati i razvijati osobni autorski izraz i izvan okvira temeljne profesije.


Podsjetimo, u sklopu projekta »Inkubator« nastale su hvaljene predstave: »Velika bilježnica« Agote Kristof u režiji i scenografiji Edvina Liverića, »Zdrav i čist dom, tu je sve po mom« autora i redatelja Kristijana Ugrine, »Tri X i ja« po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić te »Knjiga o ljetu« Tove Jansson, u režiji Nadežde Perišić Radović.


Suzana Nikolić postavit će uskoro glasoviti Ionescov komad koji ga je vinuo u jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda.




»Zanima me ispitati kako doživljavamo Ionescov komad ‘Ćelava pjevačica’ danas u 21. stoljeću. Čini mi se da je snažna poveznica vrijeme koje se u komadu izražava kroz nepredvidive, proturječne otkucaje sata, baš kao što nas vrijeme u kojem živimo sve više stišće i vrti u krugu pomanjkanja slobodnog vremena. U tom začaranom krugu kaotičnog vremena susreću se osobe koje se znaju i ne znaju, ili se prave da se ne poznaju, koje komuniciraju na apsurdan način, gotovo montipajtonovski. Zanima me otkriti dinamiku tih odnosa kroz ritam jezika. Svjesna sam zahtjevnosti komada, ali vjerujem da ćemo se svi skupa dobro zabavljati istražujući mogućnosti i potencijale koje krije u sebi«, ističe Suzana Nikolić.


Premijera se očekuje početkom svibnja. Glume Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Nadežda Perišić Radović i Mateo Videk. Scenografkinja i kostimografkinja je Ana Savić Gecan, autori glazbe Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, video potpisuje Marko Turčinov, oblikovanje rasvjete Aleksandar Čavlek, a dramaturg/asistent redatelja je Espi Tomičić.