Kazališna udruga

U petak i subotu izvedba diplomske predstave polaznika glumačke škole Ri Teatra

Davor Mandić

Foto Ri Teatar

Foto Ri Teatar

Polaznici 42. generacije škole glume Ri Teatra izvest će za zainteresiranu publiku predstavu »E, nećeš!«, koja na osobit način u fokus stavlja jednu »zabranjenu« ljubav



RIJEKA – Riječka kazališna udruga Ri Teatar završila je jedan ciklus svoje poznate glumačke škole, a započinje drugi. Kako kraju ciklusa i priliči, gledatelji će moći dobiti na uvid što se to kazališnoga (s)kuhalo u 42. generaciji škole. Tako će u petak, 13. siječnja, i u subotu, 14. siječnja, u 20 sati u Kulturnom centru Kalvarija, kao prva predstava ove godine biti izvedena diplomska predstava 42. generacije škole glume naslova »E, nećeš!«.


Kako javljaju iz Ri Teatra, predstava je nastala tijekom dvomjesečnih proba, a metodom grupne improvizacije na određenu temu, mjesto radnje ili čak i samu ideju polaznici su smišljali na samoj sceni, uz pomoć redatelja Bojana Lakoša i asistenciju Andreja Gregorina.


»Romeojulijinska« ljubav


– Naša priča događa se u malom mjestu tu negdje u riječkom prstenu i prati dvije obitelji, Horvate i Stevanoviće. Horvati su prilično konzervativni, kršćanski nastrojeni i sve što je izvan tog njihovog okvira teško, tj. nikako ne prihvaćaju. S druge strane, obitelj Stevanović su malo previše slobodni, malo previše liberalni i malo previše opušteni, čak do te mjere da se ta njihova otvorenost može doimati apsurdnom i u konačnici su prilično nesusretljivi prema bilo kome tko ima drukčiji svjetonazor. U sredini te susjedske netrpeljivosti, dogodi se ljubav dvoje mladih, Magdalene iz obitelji Horvatovih i Leona iz obitelji Stevanovića. Hoće li njih dvoje uspjeti pomiriti svoje dvije obitelji? Jesu li obitelji spremne na kompromise? Može li njihova »romeojulijinska« ljubav nadvladati poteškoće? To su sve pitanja na koja ćete dobiti odgovor u ovoj predstavi – kažu u Ri Teatru.




U predstavi sudjeluju: Lena Maria Harings, Ivana Vlah, Noa Tonsa, Marina Gruban, Doris Labinaz, Tea Nuhić, Antea Miše, Dolores Antić, Matija Godec, Matija Jurić, Saša Lazarus Kajfeš, Duje Katalinić i Antonio Blašković. Uz redatelja predstave i voditelja škole glume Bojana Lakoša te asistenta režije Andreja Gregorina, tehničko vodstvo čine Vid Vicić i Nenad Kuljanin.


Više od 500 polaznika


Četrdeset treća generacija škole glume Ri Teatra (za starije od 17 godina) počinje s radom 4. veljače 2023., a upisi su 15., 22. i 29. siječnja 2023. u 17 sati u Kulturnom centru Kalvarija, Rijeka. Škola će trajati četiri mjeseca, do lipnja 2023. te će se održavati subotom i nedjeljom, a povremeno i radnim danom. Diplomska predstava bit će izvedena početkom lipnja 2023. godine.


Kako kažu u Ri Teatru, u ove 42 generacije, školu glume Ri Teatra završilo je 522 polaznika od 17 do 59 godina. Trenutno je njih preko 35 u profesionalnim vodama, što na raznim akademijama, što već kao zaposleni glumci u raznim kazalištima. Kao gosti vikend-radionica sudjelovali su poznati glumci, redatelji, koreografi, scenografi (Vilim Matula, Špiro Guberina, Nina Kleflin, Anastazija Balaž, David Petrović, Jadran Grubišić i dr.), a kao diplomske predstave igrani su tekstovi hrvatskih i europskih pisaca, te su dramaturški obrađena i izvođena djela poput »Leteći cirkus Monty Pythona«, »Iz života kukaca« braće Čapek, »Nevidljivi gradovi« Itala Calvina, »Vodič kroz galaksiju za autostopere« D. Adamsa, »Kazališni sat« Jasena Boke, »Stilske vježbe« R. Queneuea i dr.


– Primjereno dobi i iskustvu, polaznici škole glume kroz igru i razne zanimljive i atraktivne oblike grupnog i individualnog dramskog rada, svladavaju specifične zadatke vezane za samu prirodu dramskog stvaralaštva i kazališnog medija, ali i opće odgojno-obrazovne zadatke koji pridonose osobnom razvoju i stjecanju kulturnih navika. Ostvarivanjem prvih, polaznicima osiguravamo temeljitu pripremu i provjeru sposobnosti za eventualni studij glume, režije, dramaturgije, teatrologije i slično. Ostvarivanjem drugih, polaznike pripremamo za skladan život u društvu te za suvremenu i kulturnu javnu komunikaciju u medijskoj civilizaciji koja sve više inzistira na osobnosti i individualnosti javnog nastupa – kažu u Ri Teatru, uz napomenu da nakon završene škole glume svi zainteresirani dobivaju priliku nastaviti rad u predstavama Ri Teatra ili nastaviti pripremu za upis na dramske akademije.


Po pitanju upisa u 43. generaciju škole glume, iz Ri Teatra poručuju da oni nisu audicija pa nije potrebno pripremati poseban materijal. Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: 051/375-866 i 091/253-8991 te na e-mailu: [email protected].