Kazalište Playdrama

U opatijskom “Gervaisu” za vikend gostuje predstava “Dijete našeg vremena”

Aleksandra Kućel Ilić

Radi se o predstavi koja traga za perspektivom mladih danas diljem Dalmacije i Splita, najavili su organizatori iz Festivala Opatija. Predstava, za koju ulaznice koštaju 40 kuna, na programu je u subotu s početkom u 20 sati



 U opatijskom centru »Gervais« ove subote s početkom u 20 sati gostuje kazališna predstava »Dijete našeg vremena« u izvedbi Kazališta Playdrama iz Splita. Radi se o predstavi koja traga za perspektivom mladih danas diljem Dalmacije i Splita, najavili su organizatori iz Festivala Opatija.


– Boško, Borovina i Tomi su, baš kao i svi drugi mladi i stari stanovnici grada Splita, uzorni djelatnici najvažnije industrije u gradu. Nakon što su se cijelu zimu odmarali, guštali u gradskim i kulturnim aktivnostima, u šušuru po Matejuški i Rivi, večeravali u restoranima po Palači, komentirali predstave i opere ili pak filmove, a sve to zbog jednostavno zarađenih novaca na fureštima, jedva čekaju da počne ljeto i da dođu Oni, da ih mogu dostojno opsluživati i hvaliti se privilegijom da su upravo oni stanovnici najljepšeg grada na svitu. Nakon disciplinirano odrađenih priprema za skorašnji početak sezone, Boško, Borovina i Tomi provode zadnju večer zajedno, u klubu Quasimodo, koji će također za nekoliko sati postati hostel za Njih. Boško, Borovina i Tomi piju, puše, pričaju, zabavljaju se i smišljaju planove za bolje sutra, baš kao i svi drugi mladi u gradu Splitu. No, posljednje zajedničke večeri iznenadit će ih dolazak Kreše, za prijatelje Šokrea, koji je točno ono što u svom gradu nikad ne bi očekivali. Sjajno prikazujući splitski »dišpet«, dramaturginja Ivana Vuković i redateljica Helena Petković gradiraju pokušaj zadržavanja »vlastitosti« u gradu koji se ne pokušava othrvati vanjskim utjecajima. Simbol otpora trojica su mladića koji Drugoga, Zagrepčanina, uče kako biti Splićanin.


Od nonšalantnog hoda, »evala«, pljuvanja, psovanja, odnosa prema starijima i stanja uma, njihova lekcija dolazi iz dubine duše, nefingirana je, urnebesno smiješna, ali istovremeno i beskrajno porazna kad se shvati da su oni posljednji bastion otpora »najlipšeg grada na svitu« čija se kičma iskrivila pred klanjanjem neodrživu turizmu nauštrb vlastitih građana – stoji u najavi predstave za koju ulaznice koštaju 40 kuna.