Kazalište Skirball

U New Yorku premijera hrvatsko-argentinske predstave “Yira, Yira” u izvedbi četvero seksualnih radnika

Hina

Foto HNK Zagreb

Foto HNK Zagreb

Kroz priče izvođača predstava ulazi u svijet seksualnog rada definiran osobnim izborom i okolnostima, ali u isto vrijeme govori o uvjetima rada općenito, te seksualni rad stoga postaje složeno raskrižje ekonomije, spola, roda, dobi, dinamike moći, klase i izbora



Hrvatsko-argentinska kazališna predstava Yira, Yira autora i redatelja Nataše Rajković i Brune Isakovića u izvedbi četvero seksualnih radnika iz Buenos Airesa u srijedu navečer premijerno je izvedena u SAD-u u newyorškom kazalištu Skirball.


Predstava Yira, Yira otkriva aspekte seksualnog rada o kojima se rijetko govori, a nastala je tijekom nekoliko mjeseci rada  u Buenos Airesu koredatelja Brune Isakovića i Nataše Rajković sa četvero argentinskih seksualnih radnika. Predstava je nazvana po pjesmi Yira Yira argentinskog skladatelja tanga i pjevača Carlosa Gardela iz prve polovice 20. stoljeća a govori o besciljnom lutanju ulicama, u slučaju izvođača ove predstave ulicama Buenos Airesa, ali i u životu.


Kroz priče izvođača predstava ulazi u svijet seksualnog rada definiran osobnim izborom i okolnostima, ali u isto vrijeme govori o uvjetima rada općenito, te seksualni rad stoga postaje složeno raskrižje ekonomije, spola, roda, dobi, dinamike moći, klase i izbora.




Hrvatsko-argentinskom predstavom i video instalacijom “Od 5 do 95” Arijane Lekić Fridrih ujedno je u New Yorku otvoren Queer New York International Arts Festival, proizašao iz zagrebačkog Queer festivala u produkciji udruge Domino i osnivača i umjetničkog direktora festivala Zvonimira Dobrovića.


Producent u druga Domino u najavi predstave postavlja pitanja kolika je zapravo puna cijena takvog rada i tko je na kraju plaća? Klijenti sa svojim novcem ili seksualni radnici sa svojim društvenim statusom, pravnom nesigurnošću i drugim rizicima koji dolaze s poslom?


Jay Wegman, ravnatelj Skirballa, uz pohvale predstavi istaknuo je da se Yira Yira “izvanredno dobro uklapa u program Skirballa zato što smo vrlo progresivni u našim izborima i volimo kada umjetnici pomiču granice”.


Predstava Yira Yira nastala je 2019. u Buenos Airesu gdje je i dalje izvode protagonisti Juan Ejemplo, Leandra Atenea Levine Hidalgo, Pichón Reynai  Sofía Tramazaygues. U međuvremenu je gostovala u Brazilu, a 2022. u Rijeci, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu gdje je izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu otvorila jubilarni 20. Queer Zagreb festival.


Hrvatska redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Nataša Rajković napominje da je “važno što predstava i dalje živi” a povodom sjevernoameričke premijere ističe da “izvedba u kazalištu povezanom s newyorškim sveučilištem predstavi daje još jednu dimenziju, važnu i radi povezivanja studenata s  umjetnicima i suvremenim umjetničkim praksama”.


Koreograf i performer Bruno Isaković napominje kako mu je ovo bio “jedinstven projekt u usporedbi s drugima, jer rad s ljudima na margini te doista stavlja u poziciju da naučiš nevjerojatno mnogo o životu”.


Queer New York International Arts Festival predstavlja hrvatske umjetnike


Peti Queer New York International Arts Festival se održava nakon sedam godina stanke a prvi je održan 2012. godine. Dobrović ističe kako je ovogodišnji do sada najveći Queer New York International Festival, “i to u kazalištu koje nam nudi veliku vidljivost”.


“Do te suradnje je došlo prilično spontano, Jay Wegman, koji je ranije vodio jedan drugi teatar u New Yorku, a u kojem smo gostovali, postao je direktor ovog ogromnog kazališta, NYU Skirball, i pozvao me prije dvije godine da kuriram festival Queer New York koji će ugostiti u svom kazalištu. Jedina uputa je bila da se nimalo ne sputavam s idejama, i da će podržati sve što stavim u program. Takva ponuda se ne odbija”, rekao je Dobrović za Hinu.


Kazalište Skirball, u kojem je izvedena predstava, djeluje u okviru kulturnog centra newyorškog svečilišta NYU. Skirball je kazalište s 850 mjesta u središtu Greenwich Villagei jedno je od najvažnijih kazališta u New Yorku za suvremene umjetničke prakse i programom koji je redovito popraćen u američkim medijima. Održavanje festivala najavama su do sada popratili mnogi američki mediji, uključujući New York Times, Financial Times, New Yorker, Huffington Post, culturebot…


U okviru Queer New York International Arts Festival od 7. do 17. veljače kroz osam izvedbi i jednu izložbu predstavit će se umjetnici iz Argentine, Brazila, Kanade, Hrvatske i Njemačke čiji radovi istražuju niz aktualnih pitanja povezanih s queer identitetom i marginalizacijom, otvarajući teme kao što su seksualni rad, migracija, prava domorodaca, politički progon i novi konzervativizam.


Newyorška publika na festivalu će uz izložbu Arijane Lekić Fridrih imati priliku vidjeti i plesnu predstavu Mie Zalukar i Brune Isakovića Kill B., te radove Claytona Leeja, Wagnera Schwartza, Tiziana Cruza i Raimund Hoghe Companyja.